Voldsom IS-offensiv mot syrisk provinshovedstad

Voldsom IS-offensiv mot syrisk provinshovedstad

Syrias regjering ber innbyggerne i Hasaka om å gripe til våpen og forsvare byen mot IS. Opprørerne skal ha sluppet fri fanger fra et fengsel i byen.

En selvmordsbomber fra den ytterliggående gruppa IS drepte minst 20 regimesoldater da han sprengte seg selv og bilen sin i lufta fredag, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Angrepet skjedde utenfor sikkerhetstjenestens hovedkvarter sør i Hasaka, ifølge eksilgruppa.

Blodige kamper mellom IS-krigere og regimesoldater har pågått i byen nordøst i Syria siden torsdag. Fredag manet Bashar al-Assads informasjonsminister byens innbyggere til å gå til fronten.

– Jeg ber hver mann, hver unge kvinne og hver unge mann som er i stand til å bære våpen, om umiddelbart å slutte seg til frontlinjen for å forsvare byen, sier Omran al-Zoubi på statlig fjernsyn fredag kveld.

Fengselsangrep

IS-krigere har detonert bomber og ødelagt deler av en sikkerhetsbygning i byen, bekrefter ministeren. Samtidig opplyser IS på sin offisielle Twitter-konto at en fengselsbygning er erobret fra den syriske hæren i Hasaka nordøst i Syria.

– Fangene i sentralfengselet er blitt sluppet fri, heter det fra den ytterliggående gruppa.

Flertallet av befolkningen i Hasaka, som er hovedstad i provinsen med samme navn, er kurdiske og arabiske syrere. Bashar al-Assads regjeringsstyrker og den kurdiske militsen YPG deler kontrollen over byen.

IS-offensiven mot Hasaka startet i slutten av mai, men de siste dagene er angrepene trappet kraftig opp.

Provinshovedstad

Hasaka-provinsen ligger i et område av Syria som kurderne kaller Rojava. Tidligere har regionen i relativt stor grad vært spart for den verste volden i Syria, der over 220.000 mennesker har mistet livet siden en fredelig folkeoppstand i 2011 utviklet seg til en blodig krig.

Dersom opprørerne erobrer Hasaka, blir det den andre provinshovedstaden som faller til IS – som i fjor erobret Raqqa, hovedstaden i naboprovinsen med samme navn. Den rivaliserende opprørsgruppen Jabhat al-Nusra, også kjent som Nusrafronten, tok dessuten kontroll over Idlibs provinshovedstad fra regimet i mars.