Minst 27 drept i selvmordsangrep i Kuwait

13 ble drept og 25 skadd da en selvmordsbomber angrep en sjiamuslimsk moske i den kuwaitiske hovedstaden Kuwait fredag. Les mer Lukk

Minst 25 mennesker ble drept og over 200 såret i selvmordsangrepet mot sjiamuslimsk moské i Kuwaits hovedstad midt i fredagsbønnen. IS-tilhengere har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Vitner forteller at det var 2.000 mennesker inne i Al-Imam al-Sadeq-moskeen i hovedstaden Kuwait da den ble rammet av en eksplosjon midt under fredagsbønnen i den muslimske høytiden ramadan.

Det var en selvmordsbomber i slutten av 20-årene som gjennomførte angrepet, opplyser parlamentsmedlem Khalil al-Salih. Ifølge helsedepartementet er 27 drept, mens 227 er såret.

TV-bilder fra moskeen viser store ødeleggelser, og folk har lagt ut grusomme bilder av døde og sårede på sosiale medier.

IS-bånd

Den såkalte Najd-provinsen i Saudi-Arabia, en gruppe med bånd til den ytterliggående sunnimuslimske gruppa Den islamske stat (IS), sier den står bak angrepet.

Den har også tatt på seg ansvaret for flere lignende bombeangrep mot sjiamuslimske moskeer i Saudi-Arabia og Jemen de siste ukene. Fredagens angrep er imidlertid det første rettet mot en sjiamoské i Kuwait.

Mange ytterliggående sunnimuslimer mener at sjiamuslimer farer med vranglære, og gruppa anklager moskeen for å ha spredt sjiamuslimske tegninger blant sunnimuslimer. En tredel av Kuwaits 1,3 millioner innbyggere er sjiamuslimer.

– Vil splitte

Kuwaits statsminister Sheikh Jaber al-Mubarak al-Sabah sier at angrepet er et forsøk på å splitte landet.

– Men det er for vanskelig for dem, og vi er mye sterkere enn det, sa statsministeren da han besøkte sårede på sykehuset etter angrepet.

En rekke politiske grupper og organisasjoner har fordømt angrepet, blant dem ledende sunnimuslimer.

– Angrepet er en kriminell handling som er ment å skape strid, men både sjiaer og sunnier vil forhindre dette, skriver Kuwaits øverste sunnimuslimske leder, Sheikh Ajeel al-Nashmi, på Twitter.

Det lille golflandet har i stor grad vært spart for volden og usikkerheten som har rammet regionen. For tre uker siden trappet imidlertid kuwaitiske myndigheter opp vaktholdet rundt moskeer som følge av angrep mot moskeer i nabolandet Saudi-Arabia.

De siste ukene er en rekke personer stilt for retten i Kuwait anklaget for å være medlemmer av IS. Minst en av dem er dømt til flere års fengsel.