Anker kjennelse som lar PST få se beslaglagt filmopptak

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anker kjennelse som lar PST få se beslaglagt filmopptak Les mer Lukk

Oslo tingrett gir Politiets sikkerhetstjeneste (PST) lov til å se filmopptakene som tjenesten beslagla hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. Kjennelsen blir anket, opplyser Rolfsens advokat.

– Vi tar kjennelsen til etterretning, og den er anket, sier Rolfsens forsvarer Kim Gerdts til NTB.

Det er begjært oppsettende virkning, noe som betyr at PST ikke får se materialet før anken er behandlet.

Gerdts sier han ikke ble overrasket over kjennelsen.

– For så vidt ikke. Jeg var forberedt på at det kunne gå begge veier, sier advokaten, som legger til at de håper å få medhold etter hvert.

Upublisert materiale

Beslaget ble gjort hjemme hos filmskaperen 8. juni og inneholder upublisert materiale av opptak til en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og det norske ekstremistmiljøet.

Opptakene skal også vise en 18-åring som ble pågrepet av (PST) samme dag som PST beslagla filmopptakene. 18-åringen ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg og er nå siktet for forsøk på å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria.

Your browser doesn't support HTML5 video.

PST-sjefen møter pressen etter beslag hos filmskaper Les mer Lukk

Se opptak av hele pressekonferansen her.

– Mer reservert

Dersom kjennelsen skulle bli stående, mener Gerds at det sier noe om journalisters rammebetingelser for sitt arbeid. Han mener kilder kan bli mer reservert eller trekke seg helt unna etter en slik kjennelse, fordi man opplever at man ikke er beskyttet når man gir opplysningene.

Skarp kritikk

PSTs beslag utløste skarp kritikk fra flere hold, blant annet Norsk Presseforbund og Fritt Ord.

Razziaen ble gjennomført med klarsignal fra embetsleder Jan Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet fordi PST mente det ikke var tid til å vente på en rettslig beslutning om materialet som omfatter den pågrepne 18-åringen.

– Opplysningene om beviset dukket opp der og da, etter pågripelsen. Slik jeg så det, var det høy sannsynlighet for at filmprodusenten satt på viktige bevis. Det var også stor sannsynlighet for at beviset ville bli forspilt hvis man ventet på en avgjørelse fra retten dagen etter, sa Glent til NTB i etterkant av razziaen.

PST-sjef Benedicte Bjørnland vil svare på spørsmål i forbindelse med kjennelsen klokken 15 fredag ettermiddag.