Israel løslater Hamas-topp

Israel løslot torsdag en fremtredende Hamas-leder på Vestbredden, ett år etter at han ble pågrepet sammen med flere hundre andre i kjølvannet av drapene på tre israelske tenåringer.

Hassan Yusef ble sluppet fri torsdag, opplyser islamistbevegelsen Hamas på sin nettside. Yusef har tilbrakt mange år i israelske fengsler, men han har utelukkende tilhørt Hamas' politiske fløy.

I 2006 ble han valgt inn i det palestinske parlamentet mens han ennå satt bak murene. Yusef er også kjent for å ha slått hånden av sin egen sønn fordi han jobbet som informant for den israelske etterretningstjenesten Shin Bet.

Israels hær har foreløpig ikke kommentert meldingen om løslatelsen. Yusef ble pågrepet i juni 2014 som et ledd i Israels aksjon mot Hamas etter drapene på tre israelske tenåringer på Vestbredden, ifølge Hamas. Israel anklaget bevegelsen for å stå bak. Hamas-sjef Khaled Meshaal har sagt at drapene ble utført uten at ledelsen kjente til det.

Yusef ble sist sluppet ut av et israelsk fengsel i 2011 sammen med flere hundre fanger. Israels begrunnelse for masseløslatelsen var den gang at fengslene var overbefolket, og at fangene uansett skulle løslates snart.

Hamas styrer på Gazastripen, mens rivalen Fatah regjerer på den israelskokkuperte Vestbredden.