Blodig IS-retur til Kobani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bilbombe går av i Kobani
IS har innledet en voldsom offensiv mot den kurdiske byen Kobani i Nord-Syria, måneder etter at den ytterliggående gruppa ble jaget ut av kurdiske militssoldater.

Ifølge kurdiske medier er minst 50 sivile drept, deriblant 20 i en landsby like ved, melder BBC. Mange militssoldater og opprørere skal også ha mistet livet i kampene.

Ifølge tyrkiske myndigheter har fire ofre dødd på tyrkiske sykehus, mens 135 sårede har fått behandling på tyrkisk side av grensen.

Stormløpet mot Kobani skjedde samtidig som IS-krigere angrep syriske regjeringsstyrker i byen Hasaka lenger øst. Samme dag ble det også meldt at opprørere forsøkte å drive regjeringsstyrker ut av byen Deraa i sør.

Både Hasaka og Deraa er provinshovedsteder, og offensivene vil vise hvorvidt regjeringssoldater greier å holde på kontrollen i områder som ligger langt fra Damaskus og Assad-regimets kjerneområder vest i landet.

Minst 30 av president Bashar al-Assads soldater og 20 opprørere er drept i kampene om Hasaka, ifølge eksilgruppen SOHR.

Les også:Faren til Syria-farer vitnet mot sønnen

Kurdisk framgang

Den islamske staten (IS) har den siste tiden lidd en rekke nederlag i kamp mot kurdiske styrker. Blant annet har de mistet områder ved byen Raqqa, som fungerer som IS' viktigste maktbase i Syria.

Nå forsøker IS tilsynelatende å gjenvinne føringen i de nordlige områdene av Syria.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som overvåker krigen fra London gjennom et aktivistnettverk på bakken, sier at det fortsatt pågikk kamper i Kobani torsdag kveld.

IS' offensiv mot Kobani, som på arabisk heter Ayn al-Arab, startet natt til torsdag med en bilbombe i nærheten av grenseovergangen mellom Kobani og Tyrkia, ifølge SOHR. Deretter skal det ha oppstått kraftige skuddvekslinger med krigere fra den kurdiske militsen YPG.

IS-opprørere angrep i tillegg landsbyen Brakh Bootan sør for Kobani. Minst 20 kurdiske sivile, blant dem flere barn, ble drept av målrettede skudd og granatangrep, ifølge SOHR.

– Fra Tyrkia

Figen Yuksekdag, en av lederne i det kurdiskvennlige tyrkiske partiet HDP, kaller det som har skjedd en massakre og hevder tyrkiske myndigheter har et medansvar.

Han mener regjeringen i årevis har hjulpet IS-opprørerne og mener samtidig at det er stor sannsynlighet for at opprørere fra IS har tatt seg inn i Kobani fra tyrkisk side av grensa.

Syrisk fjernsyn har tidligere meldt at dette var tilfelle, men påstanden blir avvist som «svart propaganda» av regjeringen i Ankara.

– Påstanden om at militante fra Daesh kom seg over den tyrkiske grensen, er ren løgn og del av svart propaganda, sier visestatsminister Numan Kurtulmus på Twitter.

Daesh er det arabiske navnet for IS.

Bevismaterialet viser at IS-opprørerne ikke kom fra tyrkisk side, men fra den syriske byen Jarablus, heter det i en uttalelse fra guvernøren i den tyrkiske provinsen Sanliurfa.

Amerikansk hjelp

De kurdiske styrkene klarte i januar å gjenvinne kontrollen over Kobani etter å ha kjempet mot IS i fire måneder. Kurderne ble hjulpet av amerikanskledede luftangrep.

Tusenvis av mennesker som flyktet over grensen til Tyrkia mens kampene pågikk, har siden returnert til byen.

Etter seieren i Kobani klarte YPG også å tvinge IS på retrett i flere andre landsbyer i de kurdiske områdene nordøst i Syria.

IS-opprørere har jaget ut innbyggerne i distriktet al-Nashwa, og det pågår kraftige kamper i området, ifølge statlig TV. Hasaka er delt i soner, der noen er kontrollert av kurdere og andre kontrollert av regjeringsstyrkene.