Søreide ser ingen grunn til russisk uro

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ser ingen grunn til russisk uro. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix) Les mer Lukk

NATOs økte nærvær i øst truer ikke Russland, og landet har selv skylden for at sikkerhetsbildet har endret seg, mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Onsdag og torsdag møter hun sine kolleger fra de andre NATO-landene i Brussel. Krisen i Ukraina og konflikten mellom Vesten og Russland vil dominere møtet.

NATOs forsterkede tilstedeværelse i øst har fått Russland til å reagere kraftig og anklage forsvarsalliansen for å trappe opp konflikten og presse frem russiske sikkerhetstiltak.

Men Russland har ingen grunn til å føle seg truet, mener Søreide, som forsvarer NATO-tiltakene i øst.

– Dette er et svar på usikkerheten Russland skaper ved sin bruk av militærmakt i Øst-Ukraina, sier hun til NTB.

Les også:NATO tester ny styrke i Russlands nabolag

– Det ville vært helt unaturlig hvis ikke NATO søkte å finne måter å berolige allierte på og samtidig ha defensive planer for hvordan man eventuelt håndterer en situasjon som eskalerer, mener Søreide.

– Vi ser ikke noen trussel mot NATOs territorium nå, men må legge planer for en situasjon som har endret seg mye.

Søreide forstår heller ikke russiske påstander om at NATO med sin sterkere satsing i øst bidrar til at konflikten mellom øst og vest trappes opp.

– Russland har gjennomført en storstilt militær modernisering de siste årene med et reformprogram som strekker seg frem til 2020. Landet bruker 4.000 milliarder norske kroner på oppgradering, modernisering og anskaffelser, sier hun.

Les også:NATO tester reaksjonsevnen

– Det er ikke i seg selv illegitimt. Utfordringen, som er skapt av Russland på egen hånd, er at landet bruker militærmakt til å endre grenser. Det skaper frykt hos mange, understreker Søreide.

I tillegg til flere NATO-øvelser i øst og utvikling av en ny hurtigstyrke kommer USA nå for første gang til å forhåndslagre stridsvogner, pansrede kjøretøyer og annet utstyr i seks NATO-land i Sentral- og Øst-Europa.

Eksperter peker på at NATOs tiltak forsterker inntrykket i Russland av at alliansen i stadig større grad omringer landet. Det kan føre til en spiral av negativ retorikk og militær opptrapping, og mangel på kommunikasjon gir økt fare for at uforutsette hendelser utløser en alvorlig konflikt, advares det.

– Alt er defensivt, proporsjonalt og i samsvar med inngåtte avtaler, sa han, og fremholdt at NATO holder kanalene for dialog åpne.

Les også:Stoltenberg: NATO må være beredt

Betingelsen fra vestlig hold for å endre kurs er at Minsk-avtalen, som staker ut kursen for en løsning på Ukraina-konflikten, overholdes. Der har Russland en nøkkelrolle, fordi landet fortsatt støtter opprørerne i Øst-Ukraina, understreker Stoltenberg.

NATO-landene møter Ukrainas nye forsvarsminister torsdag. Over 6.500 mennesker er drept i borgerkrigen, som har rast siden april i fjor.