Livstegn fra svensk gissel i Mali

I en angivelig fersk video gir det svenske gisselet Johan Gustavsson sitt første livstegn på nesten to år. Foto: Reauters / NTB scanpix Les mer Lukk

For første gang på nesten to år er det blitt offentliggjort bevis for at svensken Johan Gustafsson er i live. Han ble bortført i Mali i 2011.

– Jeg elsker dere, og jeg håper dere ikke glemmer meg, sier han i en ny video rettet til familien, ifølge Aftonbladet.

Videoen er lagt ut på YouTube og en mauritansk nettside ved navn Sahara Medias, som ofte poster kunngjøringer fra jihadister.

40 år gamle Gustafsson antas å holdes fanget av al-Qaidas fløy i Nord-Afrika, og på videoen opptrer han sammen med sørafrikaneren Stephen Malcolm McGown, som han ble kidnappet sammen med.

God form

De to, som er kledd i tradisjonelle beduinklær og har langt skjegg, så ut til å være i god fysisk form der de ble filmet under et tre, mens tre maskerte menn kledd i svart passet på dem.

På den 19 minutter lange videoen appellerer de til sine respektive regjeringer om å få dem fri, men de nevner verken forhandlinger eller krav om løsepenger.

De to blir intervjuet av en maskert mann som snakker flytende engelsk, som sier at forhandlinger om deres løslatelse er i gang, men hittil uten resultat.

Gustafsson og McGown er også filmet i 2012 og 2013, men det har ikke vært livstegn fra dem siden det.

Ifølge intervjueren forsøkte Gustafsson på ett tidspunkt å rømme, men han ble funnet nærmest uttørket i ørkenen og fanget inn igjen, ifølge Expressen.

Motorsykkeltur

De to var på motorsykkeltur i Afrika sammen med en nederlender da de i november 2011 ble bortført fra et hotell i Timbuktu i Mali. En tysker som var sammen med dem på hotellet, ble skutt og drept da han satte seg til motverge.

Nederlenderen ble satt fri av franske spesialstyrker under en operasjon i nærheten av Tessalit i det nordlige Mali i april.

En franskmann, Serge Lazarevic, som ble bortført i Gao dagen før de tre turistene ble bortført, er også satt fri, mens franskmannens kollega ble drept i fangenskap.

Det er ikke klart når videoen er tatt opp, men det må ha vært etter at Lazarevic ble satt fri i desember i fjor, fordi intervjueren viser frem et avisutklipp om løslatelsen på en PC.