– Direkte uklokt å ikke følge rådene fra PST

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) Foto: Stortinget/Terje Heiestad Les mer Lukk

Man skal ikke undervurdere alvorlighetsgraden av at PST rådet Frps stortingsrepresentant Tor André Johnsen å kutte kontakten med personer ved den russiske ambassaden, mener terrorekspert.

– Gjennom sin posisjon som stortingsrepresentant og som medlem i partiets stortingsgruppe har Johnsen en lyttepost som gjør at han kjenner premissene og bakgrunnen for regjeringens politikk. Han kan ha informasjon om beslutninger som ennå ikke er tatt, og det kan også være fristende for Russland å forsøke å bruke Johnsen til å påvirke regjeringspolitikken, sier journalist og terrorekspert Kjetil Stormark til NTB.

Han sier Johnsen har mye kunnskap som kan gjøre ham attraktiv å rekruttere, og mener det ikke er tvil om at det har vært forsøk på et klassisk rekrutteringsforsøk fra russisk side.

– Han skal jobbe hardt for å vinne tilbake tilliten han nå har mistet. Han fremstår for øyeblikket uegnet til å inneha politisk sensitive stillinger, sier han.

– Diplomatisk dekke

Ifølge VG mente PST at Johnsen hadde for tett sosial omgang med det de mener er russiske etterretningsoffiserer, og han ble rådet til å kutte kontakten med disse.

– Den russiske ambassaden har et ganske formidabelt antall etterretningsoffiserer under diplomatisk dekke, sier seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl ved Forebyggende avdeling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til avisen.

PST ønsker ikke å kommentere om de har vært i kontakt med Johnsen, men sier de har hatt flere tilfeller hvor de har advart mot sosial omgang med ambassadeansatte.

– Vi har hatt eksempler på stortingsrepresentanter som har valgt å ha sosial omgang med etterretningspersonell til tross for råd om det motsatte fra oss, sier Haugstøyl.

Avviser påstander

Johnsen mener det er naturlig å bygge sin «lange og brede internasjonale bakgrunn» i virket som stortingsrepresentant, og at han har spesiell interesse for Russland fordi han har bodd der da han arbeidet for Norske Skog.

– VG prøver i dag å skape et inntrykk av at jeg ikke lytter til PST og at jeg har irregulær kontakt med Russland. Dette er meget alvorlige beskyldninger som ikke er korrekte, skriver Johnsen i en pressemelding. Han sier at han som stortingsrepresentant jobber for Norge og Norges interesser.

– Jeg har god kontakt og dialog med PST, noe jeg setter stor pris på.

Støttet Russland

Johnsen er varamedlem til parlamentarikerforsamlingene i Arktisk råd og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). I denne sammenhengen jobbet han i fjor aktivt for å få den norske delegasjonen til å støtte et omstridt, russisk forslag om europeisk sikkerhetspolitikk, ifølge VG. Johnsen skal ha gjort dette stikk i strid med krystallklare rådet han fikk av den norske delegasjonslederen, Geir Jørgen Bekkevold (KrF).

Kjetil Stormark tror det kunne ha bidratt til rekrutteringsforsøket.

– Gjennom sin posisjon i OSSE har han gitt åpenbart uttrykk for sympatier med Russland, noe som nok har blitt oppfattet som en oppmuntring for dem som ønsket å rekruttere ham, sier han.

Johnsen har ikke besvart NTBs henvendelser om denne saken.