Khamenei gjentar strenge krav til atomavtale

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA får ikke inspisere Irans militære anlegg, fastslår landets øverste leder Ali Khamenei. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Irans øverste leder anklager USA for å ville utslette landets atomindustri og setter ned foten for internasjonale inspeksjoner på militære anlegg, melder statlig fjernsyn tirsdag.

– Amerika er ut etter å ødelegge vår atomindustri helt. Våre forhandleres mål er å sikre Irans integritet og vår atomkunnskap under samtalene, sier Khamenei på en direktesending på iransk fjernsyn tirsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Iran og seks stormakter er i disse dager i innspurten i forhandlingene om en endelig atomavtale. Vestens mål er garantier for at Iran ikke utvikler atomvåpen, i bytte mot at USA og EU lemper på de harde sanksjonene mot landet.

– Å ta en lang pause på ti eller tolv år i Irans forskning og utvikling er uakseptabelt. Inspeksjoner av våre militære anlegg er utelukket og er en av våre absolutte grenser, sier Khamenei.

Les også: USA: – Kan ramme Irans atomanlegg tross russiske raketter

Irans øverste leder krever dessuten at sanksjonene lempes umiddelbart etter at avtalen er signert. Lettelsene kan ikke være betinget av kontroller fra FNs atomenergibyrå, fastslår Khamenei.

Det er stikk i strid med stormaktenes krav om at sanksjonene fjernes skritt for skritt, med en mulighet for at de raskt kan gjeninnføres dersom Iran ikke overholder sine forpliktelser.

Dessuten ønsker stormaktene blant annet at Iran skal underlegges et svært strengt kontrollregime og at FN-inspektører skal gis tilgang til iranske atomanlegg som regnes som mistenkelige.

Landet har i tolv år vært underlagt et strengt internasjonalt sanksjonsregime som har gått hardt ut over landets økonomi.

De siste månedene har forhandlerne jobbet intenst for å få på plass detaljene i avtalen som mange tror kan bli starten på slutten for det iskalde forholdet mellom Iran og USA. (©NTB)