Taliban angriper Afghanistans parlament

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kabul: Her ryster eksplosjonen parlamentet
Fire kraftige eksplosjoner har gått av utenfor parlamentet i Afghanistans hovedstad Kabul. Det pågår kamper på stedet, bekrefter politiet.

Taliban:  
  • Etablert av eksilafghanere i Pakistan under borgerkrigen i Afghanistan på 1990-tallet og tok fra 1996 makten i landet.
  • Støttes hovedsakelig av den største etniske gruppen, pasjtunerne.
  • Drevet fra makten i Afghanistan i den amerikanskledede invasjonen i 2001.
  • Ledes av mulla Omar. Hans tilholdssted er ikke kjent.
  • Siden 2006 har Taliban styrket sin stilling.
  • Afghanistans daværende president Hamid Karzai opprettet i 2010 et fredsråd som fikk i oppgave å forhandle med Taliban og andre opprørere om en fredsavtale.
  • Det har vært en rekke uformelle møter, blant annet i Qatars hovedstad Doha, uten at disse har båret frukter. Tidligere denne måneden møttes partene til fredssamtaler i Oslo, de har også tidligere møttes i Norge.

(Kilde: BBC)

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet, som skjedde da presidentens kandidat for den avgjørende posten som forsvarsminister skulle introduseres.

– Flere mujahedin har tatt seg inn i parlamentsbygningen, kraftige kamper pågår, skriver Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid på Twitter.

– Angrepet skjedde da forsvarsministeren ble introdusert, legger han til.

Det er ikke kommet meldinger om drepte eller sårede i angrepet.

– Det er en gruppeangrep fra Taliban ved parlamentet. De er ikke inne i parlamentsbygningen, men et eller annet sted utenfor bygningen, sier polititalsmann Ebadullah Karimi.

Kaotisk situasjon

Det er ennå usikkert nøyaktig hva som har skjedd. Politiet opplyser at det var fire store eksplosjoner, mens talsperson for innenriksdepartementet Sediq Sediqqi sier det var én eksplosjon. Taliban opplyser i en uttalelse at de gjennomførte en selvmordsbombing, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er ukjent om eksplosjonene kom fra bomber eller granater.

Direktesendte TV-bilder viser hvordan det oppsto kaos etter eksplosjonen, da parlamentarikere forsøkte å komme seg i trygghet inne i det røykfylte bygget.

Sommeroffensiv

Taliban-opprørere erobret denne helgen et viktig distrikt ved den beleirede hovedstaden i Kunduz-provinsen nord i Afghanistan. Den afghanske opprørsgruppen innledet sin årlige sommeroffensiv med et voldsomt angrep i provinsen i slutten av april. Taliban har siden rykket stadig nærmere provinshovedstaden i Kunduz med samme navn. Lørdag inntok opprørerne Chardara i utkanten av byen, opplyser lokale myndigheter søndag.

Nesten 1.000 sivile har blitt drept de fire første månedene i år, noe som er en stor økning fra samme periode i fjor, ifølge tall fra FN.

Se video fra evakueringen av parlamentet under:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Evakueres fra røykfylt parlament etter kraftige eksplosjoner Les mer Lukk

Evakueres fra røykfylt parlament etter kraftige eksplosjoner Les mer Lukk

Your browser doesn't support HTML5 video.

Evakueres fra røykfylt parlament etter kraftige eksplosjoner Les mer Lukk