Norsk skip reddet 600 migranter i Middelhavet

Middelhavet 20150622. Det norske skipet Siem Pilot reddet mandag over 600 migranter fra to trebåter i Middelhavet. Foto: Kripos / NTB scanpix Les mer Lukk

Det norske skipet Siem Pilot reddet mandag over 600 migranter fra to trebåter i Middelhavet. Dette var skipets første redningsoppdrag.

Aksjonen varte i flere timer mandag ettermiddag og kveld, opplyser Kripos.

– Alle migrantene blir godt tatt vare på av mannskapet på det norske skipet. Det var ikke døde personer blant dem som er reddet, og ingen som synes å være alvorlig syke. Det er flere gravide blant dem som er reddet, heter det i en melding.

Overfylte båter

– Redningsaksjonen gikk etter planen, og jeg er fornøyd med at det vi har trent på, fungerer. Vi fikk alle migrantene trygt over fra de overfylte båtene de satt i, til lettbåtene vi bruker for å frakte dem inn til Siem Pilot. De blir nå tatt hånd om av politi- og forsvarspersonell om bord, sier styrkesjef Tore Barstad.

Det var mandag morgen at det norske skipet fikk anmodning fra den italienske hovedredningssentralen om å bistå i en redningsaksjon. Kort tid etter satte skipet kurs mot stedet der to migrantbåter var i havsnød. Selve redningsaksjonen ble gjennomført i samarbeid med et fartøy fra den italienske kystvakten.

Det norske skipet har også tatt om bord personer som er reddet fra andre skip.

Første aksjon

Redningsaksjonen er den første for det norske skipet, som sluttet seg til Frontex-operasjonen fredag 12. juni.

Supplyskipet er eid av Siem Meling Offshore og brukes vanligvis til offshorevirksomhet. I tillegg til et mannskap på 15 er det åtte politifolk og ti personer fra Forsvaret om bord. Det er politiet ved Kripos som leder det norske oppdraget.

Mer enn 5.000 flyktninger har druknet under forsøk på å krysse Middelhavet i 2014 og 2015. Regjeringen bestemte i april i år at Norge skulle sende et skip til Middelhavet for å delta i Operasjon Triton. Også en redningsskøyte er en del av det norske bidraget, men den setter kursen sørover først i juli.