Israel knyttes til krigsforbrytelser i ny FN-rapport

Your browser doesn't support HTML5 video.

Netanyahu om Gaza-rapporten
Det er funnet betydelige bevis for at både Israel og palestinske grupper begikk krigsforbrytelser under krigen på Gazastripen i fjor sommer, ifølge en ny FN-rapport.

I rapporten rettes det skarp kritikk mot de svært kraftige angrepene som innbyggerne i den palestinske enklaven ble utsatt for under den 51 dager lange konflikten.

– Ødeleggelsene og de menneskelige lidelsene på Gazastripen var uten sidestykke og vil påvirke flere generasjoner framover, sier den amerikanske dommeren Mary McGowan Davis, som har ledet den FN-nedsatte granskningskommisjonen.

Samtidig fordømmer kommisjonen de vilkårlige palestinske rakettangrepene mot israelske sivile.

Den siste Gaza-konflikten:  
  • 8. juli 2004 startet Israel offensiven «Operation Protective Edge» som svar på raketter fra væpnede grupper på den Hamas-styrte Gazastripen.
  • 11. august ble det innført en tre dager lang våpenhvile, som ble forlenget med fem dager. Den ble brutt noen timer før den utløp 18. august, da flere raketter ble skutt mot Israel fra Gazastripen.
  • 26. august ble partene enige om en tidsubegrenset våpenhvile.
  • I alt ble 2.251 palestinere drept i militæroffensiven mot Gazastripen, hvorav 1.462 sivile, ifølge tall fra FN. På israelsk side ble 66 soldater og seks sivile drept i kamphandlinger og palestinske rakettangrep.

– Partisk rapport

Israel tar skarpt avstand fra rapporten og stempler den som både «partisk» og «politisk motivert». Ifølge statsminister Benjamin Netanyahu er Israel et land som ikke begår krigsforbrytelser.

– Israel forsvarer seg selv mot en terrororganisasjon som oppfordrer til ødeleggelse av Israel, og som selv utfører krigsforbrytelser, sier Netanyahu.

Hamas, som styrer Gazastripen, er på sin side svært fornøyd.

– Hamas ønsker rapportens fordømmelse av den sionistiske okkupantens krigsforbrytelser under den siste krigen mot Gaza, velkommen, sier Hamas' talsmann Fawzi Barhum.

– Troverdige bevis

Kommisjonen sier den har samlet inn «substansiell» og «troverdig» informasjon som tyder på at begge parter begikk krigsforbrytelser.

I rapporten pekes det spesielt på at en rekke angrep var rettet mot sivile boligblokker, noe som krevde mange sivile liv. Hundrevis av palestinere ble drept i sine egne hjem, mange av dem kvinner og barn. Minst 142 familier mistet tre eller flere familiemedlemmer i slike angrep, ifølge rapporten.

– Det faktum at Israel ikke endret praksisen med luftangrepene, selv etter at de harde konsekvensene for sivile ble kjent, reiser spørsmål om hvorvidt dette var en del av en bredere politikk som ble godkjent på høyeste nivå i regjeringen, uttalte kommisjonen i forbindelse med at rapporten ble offentliggjort mandag.

Ber Israel om informasjon

Israel gjennomførte mer enn 6.000 luftangrep og avfyrte 50.000 artillerigranater. 1.462 sivile ble drept, en tredel av dem barn.

Kommisjonsleder Davis ber Israel offentliggjøre opplysninger om hvordan landets militære ledere utpekte mål, slik at angrepene kan bli undersøkt av en uavhengig instans.

Palestinske militser får også skarp kritikk i rapporten. De i alt 4.881 rakettangrepene og 1.753 granatangrepene hadde ifølge rapporten som formål å terrorisere den israelske befolkningen. 73 personer ble drept på israelsk side, de fleste av dem var soldater.

Palestinske gruppers henrettelser av påståtte israelske kollaboratører blir også fordømt i rapporten.