Ble delvis invalid etter massiv vold:

Kona krever erstatning etter kampsportmannens mishandling

Bistandsadvokat Nadia Hall representerer kvinnen som nå krever erstatning etter den massive mishandlingen hun ble utsatt for av sin ektemann. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix. Les mer Lukk

Kampsportutøveren som er dømt for å ha voldtatt og mishandlet kona på det groveste gjennom halvannet år, avviser erstatningskravet hennes når de på ny møtes i retten mandag.

Kvinnen (35) er i dag erklært 54 prosent medisinsk invalid og har gjennomgått en rekke operasjoner som følge av skadene hun ble påført av ektemannen.

– Jeg har ikke så mye å si om dette, annet enn at det er svært belastende for min klient å gjennomgå nok en runde i retten, sier kvinnens bistandsadvokat, advokat Nadia Christina Hall, til NTB.

Behandlingen av kvinnens erstatningskrav kommer først opp for Oslo tingrett mandag fordi straffesaken tok vesentlig lengre tid enn ventet. Etter fem uker ble tiltalte (42), tidligere norgesmeter i sin vektklasse i en kampsport, i januar dømt til ti års forvaring for å ha voldtatt og mishandlet sin kone på det aller groveste.

Han benektet ikke de faktiske forholdene, men framholdt i retten at den relativt ytterliggående seksuelle aktiviteten var frivillig for alle involverte.

Bakgrunn: Tidligere kampsportmester dømt til forvaring for konemishandling

Lukkede dører

Advokat Hall poengterer at hele straffesaken gikk for lukkede dører i fjor høst, og at de restriksjonene gjelder fortsatt fordi behandlingen av erstatningskravet er en forlengelse av straffesaksbehandlingen. Hun vil derfor ikke utdype kravet, verken med tallfesting eller konkret begrunnelse.

– Min klient krever erstatning for økonomiske tap, tapt inntekt og fremtidig tapt inntekt som følge disse alvorlige handlingene. Retten har satt av to dager, så det er mye vi skal igjennom, sier hun.

Tingretten har allerede dømt 42-åringen til å betale sin kone 250.000 kroner i oppreisningserstatning, og fastslår i dommen at «den fysiske og psykiske volden var av meget nedbrytende karakter for fornærmede» og at den hadde et straffemessig og sadistisk preg.

Les også: Tidligere kampsportutøver anker ikke forvaringsdom

Fortsatt gift

De to er fortsatt formelt gift, og det var en tilnærming mellom dem før saken gikk for tingretten – i en slik grad at aktor mente 42-åringen hadde manipulert eller presset sin kone til å endre forklaring. Forholdet deres tok imidlertid en ny vending i løpet av rettssaken, da fornærmede tok av seg gifteringen fordi hun innså at det ikke var noen reell mulighet for endring hos ektemannen.

42-åringen hadde ingen innvendinger mot kravet om oppreisningserstatning under straffesaksbehandlingen.

– Retten har bestemt at behandlingen fortsatt skal gå for lukkede dører, så jeg ønsker ikke å kommentere den nærmere. Men kravene vil, på grunn av sitt omfang, i stor grad bli bestridt, sier 42-åringens forsvarer, advokat Øystein Storrvik. (©NTB)