Vær-varsko mange steder denne helga:

Advarer mot vanskelige kjøreforhold og økt skredfare

VÆR OBS PÅ VÆRET: Det blir vanskelige kjøreforhold på Østlandet som følge av store nedbørsmengder denne helga. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix Les mer Lukk

Så å si hele landet kommer til å få en anselig dose dårlig vær i helga. Landet er omringet av lavtrykk, varsler Meteorologisk institutt.

Det skal komme mellom 20 og 30 millimeter nedbør i Hedmark og Oppland i løpet av lørdag og søndag. Og på fjellet kommer nedbøren som snø, ifølge Meteorologisk institutt. Bilister må derfor regne med vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene.

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) advarer på sin side mot økt jordskredfare i Hedmark, Oppland og Akershus som følge av store nedbørsmengder.

– Det er såkalt gult varsel, og det betyr mindre jordskred, sier vakthavende hydrolog i NVE, Tumo Talleranta, til NRK.

På værmeldingstjenesten Yr blir det fastslått at Norge er omringet av lavtrykk denne helga, hvorpå TV-meteorolog Kristen Gislefoss fastslår at «det blir nok ingen knallhelg».

Slik blir været i grove trekk:

* Et nedbørområde var fredag på vei opp gjennom Midt-Norge. Lørdag når det Troms og Finnmark – og i bakkant av regnværet blir været lettere.

* Samtidig, lørdag formiddag, plasserer et lavtrykk seg over Østlandet og gir en grå og våt dag. Så kryper regnet nordover og kanskje gir det mest regn i indre strøk på sin ferd mot nord.

* I Midt-Norge blir søndag en skikkelig gråværsdag. Lenger nord kommer ikke regnet før natt til mandag.