– IS-opprørere har overtatt libysk flyplass

Krigere tilknyttet den ytterliggående opprørsgruppen IS har tatt kontroll over flyplassen i den libyske kystbyen Sirte. Illustrasjonsfoto av kamper mot IS i Sirte 19. mai i år. AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Krigere tilknyttet den ytterliggående opprørsgruppen IS har tatt kontroll over flyplassen i den libyske kystbyen Sirte, ifølge en talsmann for Tripoli-regjeringen.

Styrker tilhørende Tripoli-regjeringen, som ikke anerkjennes av verdenssamfunnet, trakk seg ut av flyplassområdet torsdag, hevder talsmann Mohamed al-Shami.

Det skjedde etter at flyplassen «falt i IS-organisasjonens hender», ifølge ham. Lufthavnen er også en militærbase.

Militsgrupper tilknyttet gruppen som har erobret enorme landområder i Syria og Irak, har kontrollert store deler av Sirte siden februar.

Sirte er blant annet kjent som byen der Libyas tidligere leder Muammar Gaddafis fødeby. Det var også her han ble drept av opprørsstyrker under det NATO-støttede opprøret i 2011. Sirte ligger omtrent halvveis mellom hovedstaden Tripoli i vest og Benghazi i øst.

Det nordafrikanske landet er i dag herjet av et blodig kaos med to rivaliserende regjeringer og et vell av militsgrupper som kjemper om kontroll og ressurser.

Den internasjonalt anerkjente regjeringen har holdt til i Øst-Libya siden den ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august i fjor.