Djupedal vrakes som fylkesmann i Agder

Øystein Djupedal er i dag fylkesmann i Aust-Agder, men får ikke bli fylkesmann for begge Agder-fylkene. (Foto: Audun Braastad / NTB scanpix) Les mer Lukk

Rådmannen i Trondheim, Stein A. Ytterdahl, er utnevnt til ny fylkesmann i Agder. Nåværende fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, ble vraket.

Fylkesmannsembetene i Aust-Agder og Vest-Agder slås sammen fra 1. januar 2016, og den nye fylkesmannen ble presentert av kommunalminister Jan Tore Sanner (H) fredag formiddag.

Det var ti søkere til stillingen, deriblant flere kjente personer fra politikken, som Vidar Kleppe i Demokratene, tidligere ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland (KrF) og tidligere SV-statsråd og nåværende fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal.

Ap-ordfører

– Stein A. Ytterdahl er en dyktig leder med spennende og variert bakgrunn. Han har lang toppledererfaring fra både store private virksomheter og fra kommunal sektor, sier Sanner etter utnevnelsen.

Ytterdahl er 63 år gammel. Han har tidligere blant annet vært ordfører i Farsund for Arbeiderpartiet og administrerende direktør i Boliden Odda AS.

Nåværende fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, medgir imidlertid at han gjerne skulle ha fortsatt som fylkesmann for begge Agder-fylkene.

Djupedal stolt av resultatene

– Jeg skulle gjerne fortsatt i den jobben. Jeg er stolt over den jobben som er gjort. Jeg anerkjenner jo at det er statsrådens ansvar å utnevne fylkesmenn, og nå ser jeg jo at Sanner ønsker seg de kvalifikasjonene min etterfølger har, så da blir det jo sånn, sier Djupedal til NTB.

Han har vært fylkesmann i Aust-Agder siden høsten 2009.

– Jeg synes vi har levert gode resultater. Vi har hatt en god dialog med kommunene. Alle konfliktene om strandsonen er tilbakelagt. Vi har hatt en levekårssatsing. Min etterfølger kommer til dekket bord. Her er ting i orden, sier Djupedal.