– Opprørsallianse erobret Assads siste by i Idlib

Den nordsyriske byen Ariha var regjeringens siste bastion i Idlib-provinsen, men nå meldes det at den har falt til opprørerne. Her er byen fotografert fra det opprørskontrollerte området Jabal al-Arbaeen tirsdag denne uken. Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

En opprørsallianse under ledelse av Nusrafronten erobret torsdag Ariha, den siste gjenværende regimekontrollerte byen i provinsen Idlib, ifølge eksilgruppen SOHR.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser at opprørerne fikk kontroll over byen etter harde kamper mot styrkene til president Bashar al-Assad nordvest i landet.

Nusrafronten, som er al-Qaidas fløy i Syria, leder en allianse ved navn Jaish al-Fatah, «erobringenes hær», som i hovedsak består av islamistiske opprørsgrupper som kriger mot både IS og Assad.

Lynoffensiv

Regjeringsstyrkene hadde selskap av libanesiske Hizbollah-krigere, men måtte trekke seg ut av Ariha under en lynoffensiv fra opprørerne, opplyser SOHRs leder torsdag kveld.

Titalls syriske militære kjøretøy er observert kjørende ut av Ariha, ifølge aktivistnettverket. Den syriske regjeringen melder på sin side at opprørerne har infiltrert byen, men at intense kamper fortsatt pågår.

Den sunniislamistiske Nusrafronten, som egentlig heter Jabhat al-Nusra eller Støttefronten for Syria, er den sterkeste grupperingen blant syriske opprørere som er imot både regimet og IS.

Sammen med allierte opprørsgrupper har Nusrafronten innkassert en rekke seiere i provinsen Idlib i vår. Provinshovedstaden med samme navn ble inntatt 28. mars, mens den viktige byen Jisr al-Shughour falt til opprørerne en knapp måned senere.

Les også: IS lover å ikke ødelegge Palmyra

Vil ta Damaskus

Ariha, som hadde en befolkning på rundt 40.000 før krigen i Syria brøt ut, var den siste byen Assad fortsatt kontrollerte i Idlib, som grenser til Tyrkia.

Nusrafrontens leder sa i et intervju med Al Jazeera onsdag at gruppas mål er å ta hovedstaden Damaskus.

– Vi vil fortsette å fokusere på Damaskus og på å styrte regimet. Jeg kan forsikre dere om at dette ikke vil ta lang tid, sa Abu Mohamad al-Golani i intervjuet, der han satt med ryggen til og ikke viste ansiktet sitt.

Les også: – IS kontrollerer over halve Syria