Putin forbyr avsløringer om døde soldater

Vladimir Putin stempler opplysninger om døde soldater som er på «spesialoperasjoner i fredstid», som statshemmeligheter. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Russlands president Vladimir Putin forbyr å avsløre informasjon om soldater som dør i «spesialoperasjoner i fredstid».

Samtidig fortsetter russiske myndigheter å avvise blankt anklager om at deres soldater kriger i Ukraina.

Presidenten undertegnet torsdag en lovendring der enhver «opplysning som avslører tap av personell under spesialoperasjoner i fredstid» blir stemplet som en statshemmelighet.

Det innebærer at alle som avdekker slik informasjon, risikerer straffeforfølgelse. Dekretet utdyper ikke hva som menes med «spesialoperasjon». Avsløring av statshemmeligheter har en strafferamme på fire års fengsel i Russland såframt hemmelighetene ikke overleveres en fremmed statsmakt.

Les også:Putin: – Fredsprosessen går framover

Lovendringen har som mål å få en slutt på lekkasjer om militære russiske tap i Øst-Ukraina, mener analytikere. Aktivister har offentliggjort en rekke beviser for at regjeringssoldater har mistet livet på ukrainsk jord.

Ukraina og Vesten insisterer på at Russland ikke bare har væpnet og utstyrt prorussiske opprørere i Ukraina – Moskva deltar også i krigen med egne soldater.

Torsdag meldes det at militære russiske kjøretøy de siste dagene har lastet utstyr på et godstog bare to mil fra den ukrainske grensa. NATO mener separatistene utnytter en pause i kampene til styrkeoppbygging før en mulig ny offensiv.

Les også:15 år med Putin har endret Russland