Frykter at El Niño er under oppseiling

En mann heller en sekk med ris ut i et tørkerom på et rismarked i Jakarta. I Indonesia er risprisene ventet å øke dramatisk som følge av at trusselen om at værfenomenet El Niño utvikler seg i Stillehavet. En av effektene av El Niño vil være tørke i land som Indonesia. FOTO: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Værfenomenet El Niño kan være under oppseiling i Stillehavet. Ekspertene frykter tørke, skogbranner og sult flere steder i verden som konsekvens.

El Niño kjennetegnes av uvanlig varmt overflatevann i deler av Stillehavet, og det er fem år siden fenomenet oppsto sist.

USAs nasjonale værsenter CPC mener nå at det er 90 prosent sannsynlig at værfenomenet vil inntreffe i år. I forrige måned var CPCs anslag 60 prosent.

El Niño innebærer at havet avgir varme, noe som gjerne fører til uvanlig høye temperaturer også i lufta.

– Vi må absolutt forvente høyere temperaturer globalt, sier meteorolog Tom Di Liberto til nettstedet RTCC.

Mange av de varmeste årene siden 1950-tallet har vært El Niño-år. Samtidig har temperaturen gradvis økt på grunn av global oppvarming.

Fjoråret var et av de varmeste som noen gang er målt, til tross for at det da var forholdsvis normale forhold i Stillehavet.

Les også: Houstons gater under vann etter storm

Dramatiske konsekvenser

Konsekvensene av El Niño kan bli tørke i land som Australia og Indonesia, mens California og deler av Latin Amerika risikerer kraftig nedbør.

– Det virker som om vi kan få en El Niño i år, i så fall betyr det at den globale overflatetemperaturen vil stige, sier forsker Helge Drange ved Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen.

– Noen steder vil det få dramatiske konsekvenser, som i Afrika, Sør-Øst-Asia og Australia, som kan vente seg livstruende tørke og flere skogbranner. Andre steder vil nedbøren øke kraftig, sier Drange til NTB.

El Niño vil også få effekt på fiske og matvareproduksjon.

– Fiske vil bli rammet fordi El Niño medfører mindre tilførsel av næring til overflaten i Stillehavet, som så gir mindre plankton og dermed mindre fisk. Fiskerinæringen i en rekke land vil kunne få et stort tilbakeslag, noe som vil være dramatisk for store næringer, understreker Drange.

I Afrika kan jordbruket bli hardt rammet som følge av tørke, legger han til.

Flere El Niñoer?

Selv om fenomenet er naturlig og oppstår med ujevne mellomrom på mellom to og sju år, diskuterer ekspertene om man er i ferd med å få flere eller sterkere El Niñoer.

– Tendensen heller nok mot at man tror det blir flere eller sterkere El Niñoer, men det er mange faktorer som spiller inn og trekker i ulike retninger. Vi kan ikke per i dag trekke noen konklusjoner om dette. Det har heller ikke FNs klimapanel gjort, sier Drange.