Monika-saken: – Umulig å få oppreisning fra staten

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og hennes mor Kristina. Kristina Sviglinskaja får ikke erstatning av politiet i forbindelse med etterforskningen av datterens dødsfall. Foto: Privat / NTB scanpix. Les mer Lukk

Politidirektoratets avslag på å betale moren oppreisning etter politiets mangelfulle etterforskning i Monika-saken, beviser at det er umulig å nå fram med krav overfor staten, sier kvinnens advokat.

Kristina Sviglinskaja ble tirsdag nektet oppreisningserstatning selv om politiet har tatt selvkritikk på manglende etterforskning av åtteåringens død i 2011. Fordi ingen enkeltpersoner i Hordaland politidistrikt er blitt holdt ansvarlig for den feilaktige konklusjonen om at jenta tok sitt eget liv, finnes det heller ingen lovhjemmel for å innvilge kravet om oppreisningen på 200.000 kroner.

– Kristina var kjent med at det er vanskelig å oppnå oppreisningserstatning fra staten for utvist grov uaktsomhet. Politidirektoratets vedtak viser at det i realiteten er umulig å nå fram med krav om oppreisningserstatning overfor staten, skriver advokat Stig Nilsen i en uttalelse til NTB onsdag.

Les også: Monika-saken har svekket folkets tillitt til politiet

Urimelig

Hordaland politidistrikt har vedtatt et forelegg på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten, men ingen tjenestemenn har fått noen straffemessige reaksjoner som følge av granskinger i etterkant.

Nilsen sier videre at avgjørelsen demonstrerer et urimelig hull i systemet som strider mot folks rettsoppfatning. Advokaten mener loven må endres slik at skadelidte kan få oppreisning når det begås grove feil i det offentlige.

– Jeg vil derfor i det videre ta kontakt med justispolitikere for at de skal ta opp problemstillingen i Stortinget slik at andre skal slippe å oppleve det som Kristina har opplevd i denne saken, sier Nilsen.

Les også: Politiforum: Feil leder gikk i Monika-saken

Billighetserstatning

Advokaten sier Kristina Sviglinskaja til nå har fått støtte fra enkeltpersoner. Nå er hun henvist til å søke om billighetserstatning via Statens sivilrettsforvaltning. Der vil hun kunne bli tilkjent en erstatning på opptil 250.000 kroner.

Beslutningen fra Politidirektoratet følger innstillingen til politimesteren i Hordaland. Samtidig beklager direktoratet igjen gangen i etterforskningen av saken og har forståelse for at den medførte store belastninger for Monikas pårørende.

Kristina Sviglinskajas datter, Monika (8), ble funnet død i 2011. Politiet konkluderte med selvdrap. I 2014 ble saken gjenopptatt, og en mann ble siktet for drap på jenta.