Lundteigen etterlyser selvkritikk fra Høie

– Jeg har ikke skjøvet helseregionene foran meg, sier helseminister Bent Høie. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpix. Les mer Lukk

Helseminister Bent Høies (H) framferd i sykehusstriden på Vestlandet er et demokratisk problem, mener Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

Høie har blitt beskyldt for å gå ut over sine eierfullmakter og utilbørlig påvirket den betente striden om hvor et nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal skulle ligge.

Saksordfører Lundteigen rettet kraftig kritikk mot både Høie og Helse Midt-Norge da kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling i saken ble debattert i Stortinget tirsdag.

– Statsråden tviholder på at han har gjort rett og viser ingen tegn til anger. Han ser ut til å være tilhenger av raske, brutale avgjørelser og å styre i fortrolighet. Det er et demokratisk problem, sa Lundteigen til NTB i etterkant av debatten.

Les også: Bent Høie kan bli saksøkt av sine egne

– Ukultur

Et flertall av kontrollkomiteens medlemmer mener det ble begått lovbrudd da saken ble behandlet før jul i fjor. Partiene mener lukkede møter har foregått i strid med intensjonene i offentlighetsloven og helseforetaksloven, og at det var et «sterkt press» for å få en enighet mellom Helse Midt-Norge og det lokale Helse Møre og Romsdal

Høie blir også beskyldt for å ha presset den administrerende direktøren i Helse Midt-Norge, Trond Andersen, til å gå.

– Saken avdekker en ukultur som er slik at det meste kan skje dersom det ikke blir kjent. Den viser også hva som kan skje dersom den det gjelder er villig til å pynte på sannheten for at en direktør skal få en bedre sluttavtale, sier Per Olaf Lundteigen.

Avviser kritikken

Helseminister Bent Høie har hele tiden avvist at han har brutt loven.

– Jeg har opptrådt i tråd med lovforståelsen til departementet. Det samme gjelder for alle statsråder som har styrt sykehusene, sa Høie under debatten.

Til NTB sier han at han ikke kjenner seg igjen i Lundteigens beskrivelse av saken.

– Er det noe som kjennetegner det jeg har gjort som helseminister, så er det at jeg har tatt politisk ansvar for de vanskelige beslutningene. Jeg har ikke skjøvet helseregionene foran meg, sier Høie, som imidlertid erkjenner at kommunikasjonen ut kunne vært bedre.

– Vi burde vært tidligere ute og klargjort overfor befolkningen og Helse Møre og Romsdal at beslutningen om plasseringen kom til å bli tatt i foretaksmøtet, sier han.

Høyre og Frp støtter ikke Lundteigens kritikk, og regjeringspartiene får i hovedsak følge av Venstre. Høie unngår dermed å få formell kritikk fra Stortinget.