Obama: – Utfordrende tid for NATO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stoltenberg møtte Obama i Det hvite hus
Det er en utfordrende tid for NATO, og vi er heldige som har generalsekretær Jens Stoltenberg i lederrollen, sa USAs president Barack Obama etter møtet med NATO-sjefen i Det hvite hus.

Stoltenberg takket på sin side Obama for at han viser lederskap i en utfordrende tid.

– Jeg vil takke for alt som du personlig har gjort for å vise lederskap i en tid der vi virkelig trenger ditt lederskap, sa Stoltenberg under en felles pressekonferanse etter det rundt 45 minutter lange møtet.

Ifølge Obama diskuterte de to en rekke saker, fra Ukraina til NATO-landenes engasjement i en rekke globale utfordringer, som kampen mot ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

– Russisk aggresjon

– Vi hadde mulighet til å diskutere Ukraina og den stadig mer aggressive linjen Russland har tatt, og vi bekreftet at NATO er hjørnesteinen, ikke bare når det gjelder den transatlantiske sikkerheten, men på mange måter også en hjørnestein for global sikkerhet, sa Obama.

Han trakk også fram at alle de 28 NATO-landene er med i koalisjonen mot IS.

– NATO anerkjenner nødvendigvis en hel rekke globale utfordringer, spesielt når det gjelder det vi kaller den sørlige fronten, og sikrer at vi fortsetter en effektiv koordinering i kampen mot ISIL, sa Obama. ISIL er en annen forkortelse for IS.

– Felles forståelse

Stoltenberg innledet sin del av pressekonferansen med å si at han setter stor pris på å møte Obama igjen, ikke minst fordi han opplever at de to har utviklet en felles forståelse av at alliansen står overfor nye sikkerhetsomgivelser.

Han sa også at forsvarssamarbeidet mellom USA og Europa er viktigere enn noensinne ettersom det kommer nye utfordringer «både fra øst og sør», før han understrekte at NATO er i ferd med å styrke beredskapen på en rekke fronter.

– Dette er den største forsterkningen av kollektivt forsvar siden slutten på den kalde krigen, og vi setter også opp kommando- og kontrollenheter i alle de østlige, allierte landene, for å understreke at NATO er til stede og klar til å forsvare alle våre allierte, sa Stoltenberg.

– Krever ressurser

– Når det kommer til sør, ønsker jeg velkommen at alle NATO-allierte bidrar til USAs koalisjon mot ISIL, sa Stoltenberg.

Han understreket at NATO også støtter landene i regionen, blant annet Jordan, slik at de blir i bedre stand til å forsvare seg selv.

– Alt dette krever ressurser, derfor er det på toppen av min dagsorden i alle hovedstedene jeg besøker, å stanse kuttene på forsvarsbudsjettene, sa Stoltenberg.