Bjørkelangen-far: Lettet over at dommen ikke ankes

Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (bildet) og Tiril Huser Bølge ble drept i ulykken. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Jostein Sandsmark er lettet over at ulykkessjåføren ikke anker dommen som plasserer skylden etter at datteren Sara og venninnen Tiril ble kjørt ned og drept.

Fakta om Bjørkelangen-ulykken  

* Ved 14.30-tiden lørdag 11. januar i fjor ble Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) påkjørt av en bil da de var på tur med hest og sulky på fylkesvei 229, fire kilometer sør for Bjørkelangen i Aurskog-Høland i Akershus.

* Begge jentene fikk alvorlige hodeskader i ulykken og var bevisstløse da de ble fløyet til Ullevål sykehus. 11-åringen døde natt til søndag 12. januar. 13-åringen døde om formiddagen samme dag.

* Sjåføren, en 48 år gammel mann, var først siktet for uaktsom kjøring etter paragraf 3 i veitrafikkloven. I mai i fjor ble siktelsen endret til uaktsomt drap etter straffelovens paragraf 239.

* I oktober i fjor ble mannen tiltalt for uaktsomt drap.

* Rettssaken startet i Nedre Romerike tingrett 24. april. Den tiltalte 48-åringen nektet straffskyld etter tiltalen fordi han sa han ikke husket noe fra ulykken.

* Påtalemyndigheten la ned påstand om seks måneders ubetinget fengsel. 48-åringens forsvarer mente straffen måtte settes langt lavere.

* 11. mai dømte Nedre Romerike tingrett 48-åringen til fem måneders ubetinget fengsel, samt tap av førerretten i fire år. Han ble også dømt til å betale hvert av foreldreparene til de døde jentene en oppreisningserstatning på 125.000 kroner.

* Tirsdag ble det kjent at 48-åringen ikke anker dommen. (

Tirsdag ble det kjent at 48-åringen som ble dømt til fem måneders fengsel for uaktsomt bildrap på Sara Sandsmark (13) og Tiril Huser Bølge (11) ved Bjørkelangen, ikke anker dommen.

Mannen tok betenkningstid da dommen falt 11. mai i Nedre Romerike tingrett. Tirsdag opplyste mannens forsvarer Gunhild Lærum til VG at dommen ikke ankes inn for lagmannsretten.

– Grunnen er at det er for belastende. Min klient er av den oppfatning at alle trenger ro nå, sier Lærum til NRK.

– Lettet far

Jostein Sandsmark, Sara Sandsmarks far, er lettet over at rettssaken nå er et avsluttet kapittel. Sammen med kona Kjersti og foreldrene til Tiril Huser Bølge fulgte Jostein Sandsmark rettssaken i Nedre Romerike tingrett.

– Det var veldig tungt å måtte gå gjennom hele hendelsesforløpet, men ikke minst å måtte høre på alle mulige teorier om hva som kunne ha skjedd, også svært usannsynlige versjoner. Jeg er veldig glad for at vi ikke må oppleve det igjen og nå kan lukke dette juridiske kapittelet, sier Sandsmark til Vårt Land.

Rettssaken var en tydelig påkjenning for alle foreldrene, og Jostein Sandsmark var ikke til stede da dommen ble lest opp 11. mai.

– Straffen er helt uinteressant for oss, men det var viktig å få avklart skyldspørsmålet – at jentene er helt uskyldige. Særlig har det vært viktig for meg som har slitt mye med skyldfølelse, sier Sandsmark.

Streng dom

Foruten fengselsstraffen mistet den 48 år gamle mannen også førerretten i fire år, og han ble dømt til å betale 125.000 kroner til hvert av jentenes foreldrepar.

Påtalemyndigheten omtalte dommen som streng, selv om dommer Anja Bech trakk en måned fra aktors påstand.

Sara Sandsmark og Tiril Huser Bølge omkom av hodeskadene de ble påført da hestevogna de satt i, ble påkjørt av en bil bakfra 11. januar i fjor. Bilføreren nektet straffskyld etter tiltalen fordi han ikke kan huske påkjørselen, men har ikke avvist at det var han som kjørte bilen.

Bakgrunn: Sjåføren dømt til fem måneders fengsel etter Bjørkelangen-ulykken

– Lite trolig

Påtalemyndighetens frist for å anke hadde tirsdag ikke gått ut, men politiadvokat Kåre Kalvå uttaler følgende til avisa Indre at det er lite trolig med en anke.

– Formelt er det statsadvokaten som fatter avgjørelsen. Jeg skal sende over saken med en innstilling til statsadvokaten. Jeg vil si at det er lite trolig med en anke fra påtalemyndighetens side, sier Kalvå.