Russland svarer på jagerflyøvelse i Norden

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stoltenberg: - Dette gir grunn til bekymring
Rundt 100 fly fra ni ulike land er samlet til en av Europas største jagerflyøvelser i Norge, Sverige og Finland. Samtidig har Russland sendt 250 militærfly i lufta i en egen øvelse.

Norge er ledenasjon for fellesøvelsen Arctic Challenge Exercise, der rundt 4.000 personer deltar. Øvelsen finner sted i nordområdene, og flyene vil ta av fra basene i Bodø i Norge, Rovaniemi i Finland og Kallax i Sverige.

– Formålet er å øve på planlegging, ledelse og utførelse av kompliserte luftoperasjoner i tett samarbeid med NATO. Det unike luftrommet på tvers av landegrensene gjør ACE 15 til en unik treningsarena for å øke interoperabilitet og ferdigheter i alle ledd, sier brigader Jan Ove Rygg, sjef for Nasjonalt luftoperasjonssenter (NAOC) og øvelsessjef, i en uttalelse.

Bakgrunn: Stor jagerflyøvelse i gang i Norden

Mange land

Foruten Norge, Sverige og Finland deltar også Sveits, Storbritannia, Frankrike Tyskland, USA og Nederland i øvelsen, som skal pågå fram til 5. juni.

I løpet av de tolv dagene vil det nordiske luftrommet bli fylt av jagerfly som F-16, F-18, Hawk T1, Tornado GR4, Mirage 2000, Eurofighter Typhoon og Jas 39 Gripen. I tillegg vil flere transport- og tankfly, AWACS-fly samt DA-20 Jet Falcon fylle støttefunksjoner.

Russland med øvelse

Det er andre gang den multinasjonale treningsøvelsen arrangeres. Første gang var i 2013. Planen framover er at øvelsen skal arrangeres annethvert år.

Ifølge nyhetsbyrået DPA satte også Russland i gang en omfattende militærøvelse mandag. Øvelsen skal pågå i fire dager og involverer hele 12.000 soldater og 250 militære fly, opplyser landets forsvarsdepartement.

Øvelsen har som mål å øke beredskapen for fiendtlige luftangrep i Ural og Sibir, sier forsvarsminister

Øvelsen har som mål å øke beredskapen for fiendtlige luftangrep i Ural og Sibir, sier forsvarsminister Sergej Sjoigu.

Grunn til bekymring

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier på en pressekonferanse at Russland, som alle andre land, har rett til å trene sine militære styrker.

– Selvfølgelig gir dette grunn til bekymring fordi det gir mindre forutsigbarhet, mindre åpenhet og vi har sett at de er villige til å bruke slike øvelser også til å vise aggressive handlinger. Dette er noe vi må følge veldig nøye med på, sier Stoltenberg og fortsetter:

Dette er også en del av grunnen til at vi reagerer med økende beredskap av være styrker, dobler størrelsen på NATOs reaksjonsstyrke, og også etablerer kommandoenheter i seks østlige allierte land, sier han.