Stoltenberg besøker utålmodige amerikanere

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte USAs president Barack Obama på alliansens toppmøte i fjor, men har ikke vært i Det hvite hus etter at han ble alliansens sjef. Foto: Forsvarsdepartementet / NTB scanpix Les mer Lukk

NATO-sjef Jens Stoltenberg får trolig med seg et utålmodig budskap fra Det hvite hus denne uka: Europa må skjerpe seg.

Et «kalenderspørsmål» kalte NATO det da Stoltenberg besøkte Washington i mars uten å møte president Barack Obama.

Noen hevdet Obama aldri hadde svart på henvendelsen hans, generalsekretæren selv understreket at han ikke var på bilateralt besøk. Og at forholdet mellom NATO og USA er utmerket.

Tirsdag formiddag møter han på Obamas ovale kontor i Det hvite hus. Men spørsmålet om dalende amerikansk interesse for NATO består.

– Selv USA er avhengig av allierte, og Europa er fortsatt den fremste av dem, sier generalsekretær Kate Hansen Bundt i Den norske Atlanterhavskomité.

– Samtidig kan man si at USA har fått andre strategiske interesser. Det er ikke Europa en ny politisk generasjon ser mot, den ser mot Asia, sier hun til NTB.

Les også: NATO gjentar budskapet til Russland

Bunnsolid

Å holde båndet mellom Europa og Nord-Amerika «bunnsolid» er en av Stoltenbergs hovedprioriteringer som generalsekretær.

Alliansen er helt avhengig av amerikanerne. De står for godt over 70 prosent av NATOs utgifter og har den desidert største militære slagkraften. Men europeerne kan ikke forvente at viljen til å ta brorparten av regninga skal vare evig, sier Bundt.

– NATO er bare en av mange rammer USA jobber innenfor.

– Europa må vise at de selv kan forsvare Europa. De er nødt til å ta en større andel av den strategiske og økonomiske byrdefordelingen, sier hun om holdningen i Washington.

Les også: Stoltenberg: – NATO gjorde jobben sin i Libya

Kutt

Europeiske land har kuttet i forsvarsbudsjettene sine i en årrekke. Også USA har kuttet, men lå i fjor fortsatt langt over målet om å bruke minst 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar.

Kun britene, esterne og grekerne innfridde målet i Europa.

Russlands inngripen i Ukraina har vært med på å vekke amerikansk interesse for NATO igjen. Og amerikanske ledere har gjentatt at de står hundre prosent bak forsvarsalliansens kollektive forsvar i møtet med et mer aggressivt Russland.

Men det endrer ikke budskapet om at europeerne selv må trå til i det visse amerikanske kretser kaller en ren europeisk sikkerhetskrise, påpeker Bundt.

– Det er europeerne som må ta grep, sier hun, og det er Stoltenbergs jobb å få dem til å gjøre det.

Les også: Se Stoltenberg synge på NATO-middag

Personlig

Bilaterale besøk hos NATOs viktigste medlem USA har gjerne skjedd tidlig for nye ledere. Stoltenbergs forgjenger Anders Fogh Rasmussen var i Det hvite hus under to måneder etter at han ble alliansens leder i 2009.

Stoltenberg startet i NATO 1. oktober, men det skal ikke være noe i veien med personkjemien mellom Obama og Norges tidligere statsminister tross månedene med venting. Han ble valgt med sterk oppbakking fra Washington.

– Som generalsekretær har nok Stoltenberg stor støtte i Det ovale kontor, sier Bundt.