Ny Antarktis-anmeldelse mot Jarle Andhøy

Jarle Andhløy er nok en gang anmeldt av Norsk Polarinstitutt for å ha seilt i farvannene utenfor Antarktis uten gyldige papirer. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix) Les mer Lukk

Eventyreren Jarle Andhøy er igjen anmeldt av Norsk Polarinstitutt for det de mener er ulovlige aktiviteter i Antarktis. Denne gangen for en seiltur med kjendiser som Anne-Kat. Hærland om bord.

– Jeg kan bekrefte at vi har levert en anmeldelse til Troms politidistrikt mot Jarle Andhøy for aktiviteter som har skjedd i vinteren 2015. Ut over det ønsker vi ikke å kommentere saken, sier direktør i Norsk Polarinstitutt Jan-Gunnar Winther til NTB.

Ekspedisjon i vinter

Anmeldelsen gjelder en ekspedisjon i vinter der Jarle Andhøy hadde med seg komiker og forfatter Anne-Kat. Hærland, artist Peter Baarli og Rune «Supern» Olsgaard fra Hells Angels om bord.

Andhøy ble i fjor høst dømt til 45.000 kroner i bot av Hålogaland lagmannsrett for å ha reist til Antarktis uten å ha papirene i orden vinteren 2012. Saken er anket og kommer opp for Høyesterett tirsdag.

Tvilsom juss

Jarle Andhøy bekrefter overfor NTB at han også denne gangen så bort fra kravene om tillatelse og forsikring.

– Jeg bekrefter at vi har vært i farvannene i Antarktis sør for 60-graden. Det er ufattelig at fokuset etter et dødsforlis fra Norges side hele tiden har vært på tvilsom formaliajuss fremfor de dokumenterte og faktiske omstendighetene om hva som skjedde med omkomne kamerater. Det er en skam, mener han.

– Koloniherre

VG skrev 19. mars i år at Andhøy og den tredje seilbåten som bærer navnet Berserk, ble oppsøkt og stanset av et britisk fartøy som ville sjekke tillatelsene.

Nå er det levert en offisiell anmeldelse fra polarinstituttet. De forvalter det internasjonale regelverket og forskriftene som de drøyt 30 landene i Antarktis-traktaten blir enige om i sine årlige møter.

– Jan-Gunnar Winther oppfører seg som en koloniherre som anmelder meg for brudd på miljøhensyn han selv og polarinstituttet gir blaffen i på egne ekspedisjoner. Verken Norge eller andre stater har retten til å begrense seilas i farvannene i Antarktis, sier Andhøy.

Polarinstituttets direktør, Jan-Gunnar Winther er forelagt Andhøys uttalelse, men ønsker ikke å kommentere den overfor NTB.

Lette etter kamerater

Lagmannsretten kom frem til at Andhøy brøt forskriftene for Antarktis-traktaten i 2012, da han uten tillatelse eller forsikring dro for å finne ut hva som hadde skjedd med kameratene Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32). De tre forsvant under Berserk-ekspedisjonen i februar 2011.

Både lagmannsretten og Nord-Troms tingrett kom frem til at Andhøy har brutt det internasjonale regelverket der alle aktiviteter sør for 60. breddegrad skal godkjennes ett år i forveien.

Andhøy aksepterer ikke det regelverket han ifølge to norske domstoler har brutt,

– Både Norge og andre enkelte andre antarktistraktatnasjoner oppfører seg nærmest som imperialistherrer nede i et statsløst kontinent. Vi skal prosedere i Høyesterett på at farvannene i Antarktis er internasjonalt farvann der farkoster og statsborgere av alle nasjoner har rett til å seile, sier Andhøy til NTB.