Nytt valg i Danmark utlyses trolig neste uke

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt vil sannsynligvis neste uke utlyse valg. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt vil sannsynligvis neste uke skrive ut nyvalg, opplyser kilder tett på statsministeren til nyhetsbyrået Reuters.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt vil sannsynligvis neste uke skrive ut nyvalg, opplyser kilder tett på henne til nyhetsbyrået Reuters.

Den sittende regjeringens mandat går formelt ut den 14. september 2015. Dersom valget på nytt Folketing skal holdes før sommeren, må utlysingen skje i løpet av neste uke, ifølge kommentatorer.

– Helle Thorning-Schmidt vil trolig utlyse folketingsvalget neste uke, men den endelige beslutningen er så langt ikke truffet, sier en kilde tett på statsministeren til Reuters.

En annen kilde, som også er tilknyttet statsministeren, bekrefter det samme.

Valget holdes vanligvis tre uker etter at det er skrevet ut av statsministeren, og valgdagen vil bli tirsdag 16. juni, dersom valget utlyses neste uke, ifølge nyhetsbyrået.

– Tror på dette

Politisk kommentator i den danske nettavisen Altinget, Erik Holstein, har også fått opplysninger fra sine kilder som stemmer overens med Reuters'.

– Så jeg tror faktisk på at det er slik, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

– Den endelige beslutningen er ikke truffet, men det jeg hører, er også at det blir valg før sommeren. Derfor er det sannsynlig at det blir den 16. juni, og da må det skrives ut neste uke, sier han.

Holstein understreker imidlertid at planen fort kan bli vraket.

– Kommer det et par meningsmålinger i løpet av helgen som er totalt håpløse for regjeringen, så vil det være logisk å holde på hestene, sier han.

Ledelse til opp

En meningsmåling fra Ritzau den 18. mai viste at opposisjonspartiene har en klar ledelse i Danmark. De borgerlige partiene fikk støtte fra 54,5 prosent av respondentene i målingen som ble utført av Voxmeter.

Den røde blokken, med Thorning-Schmidts parti Socialdemokraterne i spissen, fikk 45,2 prosent.

Som enkeltparti fikk Socialdemokraterne 24,2 prosents oppslutning, noe som er en liten tilbakegang. Partiet ville likevel ha endt opp med 44 representanter i Folketinget, det samme som i dag.