Halvparten av folket vil ha 10.000 Syria-flyktninger

Syrias flyktninger står i kø for å slippe unna krigshandlingene. Støre mener Norge bør ta imot 10.000 av dem, men den norske befolkningen har delte meninger om forslaget. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Omtrent halvparten av befolkningen, 47 prosent, sier ja til å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria i løpet av to år. 44 prosent sier nei, viser en måling som Ipsos-MMI har gjennomført for Dagbladet.

Norges innbyggere er dermed delt i synet på Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støres forslag om å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria de neste to årene.

– At dette spørsmålet splitter folket i to understreker hvor viktig det er at vi får en bred enighet om denne saken i Stortinget, sier Støre til Dagbladet.

Skepsisen i befolkningen har økt siden begynnelsen av mai, da en undersøkelse Norstat gjorde for NRK viste at 51 prosent sa ja til at Norge bør ta imot 10.000 flyktninger fra Syria innen 2016. 38 svarte nei og 10 prosent vet ikke.

Les også: Drag­kam­pen om Syria-flykt­nin­ger hardner til

Alle opposisjonspartiene har landsmøtevedtak på at de vil ha 10.000 flyktninger fra Syria i løpet av de neste to årene. Målingen gjenspeiler partienes ønsker. Blant Aps velgere sier 62 prosent ja til flyktningene.

Tallet er det samme for dem som stemmer på Senterpartiet. Blant Sosialistisk Venstrepartis velgere er det 85 prosent som svarer det samme, 81 prosent av dem som stemmer på Miljøpartiet De Grønne er enig.

Men også de som stemmer på regjeringens to støttepartier er på linje med opposisjonen. 70 prosent av Kristelig Folkepartis velgere sier ja til flyktningene, noe også 71 prosent av Venstres velgere gjør.

Andelen blant dem som stemmer på Høyre er 22 prosent, mens 5 prosent av Fremskrittspartiets velgere mener Norge bør åpne dørene for 10.000 Syria-flyktninger.