Simon Flem Devold er død

– Alle barn burde ha en Simon Flem Devold i livet sitt

Forfatteren og journalisten Simon Flem Devold ble 86 år gammel. Foto: Jon-Michael Josefsen/NTB scanpix Les mer Lukk

Empatisk, uredd og banebrytende. Slik beskrives forfatter og journalist Simon Flem Devold, som døde onsdag, 86 år gammel.

Hver uke fra 1984 til 2012 redigerte Devold spalten På skråss i Aftenpostens lørdagsutgave. Dit kunne barn, og senere også voksne, sende inn brev med spørsmål og betraktninger. UNICEF Norge ga ham i 2009 sin ærespris for innsatsen for barn gjennom spalten.

– Han tok parti med de svake i samfunnet. Det vitner både Nest siste side, som han skapte i Sunnmørsposten, og spalten hans På skråss i Aftenposten om, sier kollega Roger Engvik til Sunnmørsposten.

Tok barn på alvor

Psykolog Magne Raundalen kaller Devold «empatiens far», og sier han var banebrytende når det gjelder å ta barn på alvor.

– Barn som skrev til På skråss det første året, er kanskje i ferd med å bli besteforeldre nå. Og de som husker hvordan det var å bli hørt av en voksen som barn, tar det med seg til egne barn, sier han til Aftenposten.

– En rekke barn turte, etter dialog med Simon, å be om hjelp for å endre situasjonen de sto i. I tillegg inspirerte han mange voksne til å se og snakke med barn de møtte i hverdagen, skriver UNICEF Norge i en uttalelse.

– Alle voksne kan ikke klare å være Simon i sitt daglige liv, men alle barn burde ha en Simon i livet sitt, skriver organisasjonen videre.

Allsidig

Før han begynte i Aftenposten, jobbet Devold som journalist i Sunnmørsposten. Han har også medvirket til en rekke radio- og TV-programmer, og skrev 17 bøker. Hans første bok var «Gutta og jeg», som ble utgitt i 1973.

Han var dessuten musiker, og spilte blant annet klarinett i S.F.D. Kvartett, en av Norges mest kjente jazzgrupper på 1950-tallet.

Uredd

I 2012 mottok han Fritt Ords Honnør. I begrunnelsen skrev juryen at Devold «har vært uredd i sin behandling av vanskelige og kontroversielle temaer, enten det har dreid seg om sykdom og død i ung alder, homofili, psykiske problemer hos barn eller konsekvenser av voksnes skilsmisser».

Devold ble født som Helge Flem Devold i Namsos i 1929. Tre år senere flyttet familien til Ålesund, hvor han vokste opp. Han byttet navn til Simon som 40-åring etter å ha blitt med i Subud-bevegelsen.