– Kim Jong-un kommer ikke til markering i Moskva

Kim Jong-un kommer likevel ikke til å delta på den varslede markeringen i Moskva for slutten av andre verdenskrig. (Arkivfoto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil likevel ikke delta på 70-årsmarkeringen av andre verdenskrigs slutt i Moskva i mai, ifølge russiske myndigheter.

Myndighetene i Russland forbereder en storstilt markering 9. mai for å feire at det er 70 år siden andre verdenskrig sluttet. Kim Jong-un hadde opprinnelig takket ja til å delta på feiringen, men har nå ombestemt seg.

– Han har besluttet å bli værende i Pyongyang, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

– Denne beslutningen er relatert til Nord-Koreas indre anliggender, sier talsmannen videre.

Dersom Kim hadde kommet til Moskva som ventet, ville det vært hans første utenlandsbesøk siden han kom til makten i 2011.

Kinas president Xi Jinping er blant statslederne som har takket ja til å delta. En rekke andre, blant dem Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes britiske kollega David Cameron, har takket nei.

Heller ikke Norges statsminister Erna Solberg eller noen andre fra den norske regjeringen vil delta. Årsaken er den russiske anneksjonen av Krim og situasjonen i Øst-Ukraina.