Hagen tror Venstre og KrF gir seg om Syria-flyktninger

Nå har regjeringen, og både Høyre og Frp, muligheter til å fronte en populær politikk; folk vil ikke ha all denne innvandringen. Så kan vi gi mer penger til nærområdene, sier Carl I Hagen. vFoto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Les mer Lukk

Carl I. Hagen tror Venstre og Kristelig Folkeparti kommer til å gi seg i spørsmålet om Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok forrige helg at Norge bør ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste to årene. Selv om både Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen sier nei, er det flertall på Stortinget for forslaget.

Den tidligere Frp-formannen Carl I. Hagen sier i et intervju med ukeavisen Dag og Tid at det flertallet er en fordel for regjeringen.

– Statsministeren har sterke kort på hånden. Kvoteflyktningene må utløse bevilgninger over statsbudsjettet. Men statsbudsjettet er alt spikret gjennom budsjettavtalen. KrF og Venstre kan derfor ikke stemme for å ta imot 10.000 uten at de samtidig bryter avtalen. Skjer det, ryker hele det borgerlige samarbeidet, sier Frp-nestoren til Dag og Tid.

Les også:Ap kan sikre flertall for flere Syria-flyktninger

Mer til nærområdene

Hagen har ingen tro på at statsministeren gir etter.

– Når hun først har sagt at hun ikke går med på å ta imot 10.000 kvoteflyktninger, kan hun ikke gi etter. Men det finnes selvsagt alternativ. Personlig mener jeg at vi bør gi langt, langt mer til hjelp i nærområdene til Syria. Solberg kan utnytte dette i revidert statsbudsjett og bevilge et beløp tilsvarende det 10.000 kvoteflyktninger koster, foreslår han.

Hagen har heller ikke tro på at Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ta over om det blir flertall på Stortinget for å ta imot 10.000 syrere og regjeringen går.

– Høyt spill fra Støre

– Støre spiller et høyt spill her, men jeg tipper at han regner med at Venstre og KrF ikke våger å stemme for og med det ta ansvar for å bryte opp det borgerlige samarbeidet. Han regner nok også med at Solberg vil gi mellompartiene en stor sum penger til Syria for slik å blidgjøre dem, sier han.

Uansett hvordan det går, vil regjeringen tjene på dette, tror Hagen.

– Nå har regjeringen, og både Høyre og Frp, muligheter til å fronte en populær politikk; folk vil ikke ha all denne innvandringen. Så kan vi gi mer penger til nærområdene, sier Hagen.

– Og om det kommer til et kabinettsspørsmål, gir Venstre og KrF etter. Det nederlaget vil være deres egen feil, sier Carl I. Hagen til Dag og Tid.