Sosialisten Bernie Sanders vil bli USAs president

Senator Bernie Sanders, amerikansk senator og sosialist som beundrer den nordiske samfunnsmodellen, utfordrer Hillary Clinton når han nå kaster seg ut i kampen for å bli Demokratenes presidentkandidat. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Den uavhengige senatoren Bernie Sanders, Senatets eneste erklærte sosialist, sa onsdag til flere medier at han vil forsøke å bli nominert til Demokratenes presidentkandidat.

– Jeg mener velgerne ønsker grunnleggende endringer slik at myndighetene arbeider for vanlige amerikanere, ikke bare for milliardærene, sier Sanders til avisa USA Today. Han vil erklære sitt kandidatur formelt på torsdag.

Med Hillary Clinton som soleklar favoritt på demokratisk side er det få andre som tenker på å utfordre henne.

Hittil har bare Marylands tidligere guvernør Martin O'Malley meldt sin interesse, mens senator Elizabeth Warren har avvist alle ønsker om at hun skal stille.

De siste meningsmålingene til RealClearPolitics viser at Clinton har en oppslutning på 62 prosent, mens Warren støttes av 12,7 prosent, visepresident Joe Biden av 9,8 prosent og Sanders av 5,6 prosent.

Små kampanjebidrag

Sanders, som tidligere var borgermester i Vermonts største by Burlington, mener han kan finansiere en valgkamp med små bidrag fra millioner av amerikanere og med hjelp fra unge frivillige. To tredeler av pengene han samlet inn til sitt gjenvalg til Senatet for to år siden, var slike små bidrag.

– Det er langt fram. Amerikanere flest har aldri hørt om Bernie Sanders. Over 90 prosent har hørt om Hillary Clinton. Det er klart de samler inn mye mer, men jeg har tro på at vi kan skaffe mye penger gjennom små bidrag, sier han til USA Today.

Sanders, som samarbeider med Demokratene i Kongressen, og liberale demokrater som O'Malley og Warren, forsøker å presse Clinton mot venstre på saker som strengere regulering av Wall Street og et bedre sosialt sikkerhetsnett.

Mange demokrater på venstrefløyen er skeptiske til de nære forbindelsene Clinton-paret har til Wall Street, og tviler på at hun ønsker strengere regulering.

Mot handelsavtale

En av Sanders' viktigste saker er å presse Clinton til å gå imot planene om en frihandelsavtale for landene på begge sider av Stillehavet, TPP, som han mener vil koste amerikanske arbeidere arbeidsplasser.

– Støtter du arbeidsfolk som ville rammes av denne katastrofale handelsavtalen, og som ser at jobbene forsvinner til Kina og Mexico, eller er du på finanskapitalens side, spurte Sanders, henvendt til Clinton, i et intervju med CNN nylig

73 år gamle Sanders, som selv kaller seg sosialist, er en sterk beundrer av den nordiske sosialdemokratiske samfunnsmodellen.

Han ble valgt inn i Representantenes hus for første gang i 1990, og så til Senatet i 2006. I 2012 ble han gjenvalgt til en ny seksårsperiode.