Elever tilbake fra Nepal: – Et under at de er hjemme

Lisa Fosse fra Seljord folkehøgskole fikk en god klem da hun ankom Quality Airport hotel onsdag kveld. Hun var i Nepal når jordskjelvet med styrke på 7,9 rammet landet lørdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Les mer Lukk

De 70 folkehøyskoleelevene som var i Nepal under jordskjelvet, ble mottatt med tårevåte klemmer da de møtte familie og venner etter å ha landet i Norge.

– Det er veldig deilig å være hjemme. Og så godt å se broren min. Man setter virkelig pris på det etter å ha vært gjennom noe så stort, sier Lisa Fosse (19) til NTB.

Hun ble møtt av broren Simen da hun ankom et hotell på Jessheim i nærheten av Gardermoen onsdag kveld.

– Det var ekkelt, jeg var livredd og trodde jeg skulle dø, forteller Fosse om da jordskjelvet kom. Da var hun på et seminar sammen med flere medelever i Katmandu.

Da de 70 elevene og ti lærerne fra Seljord folkehøgskule gikk av bussene som fraktet dem fra flyplassen til hotellet, strømmet familie og venner ut for å møte sine kjære.

Norwegian-flyet landet på Gardermoen like før klokka 20 onsdag kveld etter å ha mellomlandet i Aserbajdsjans hovedstad Baku. En drøy time senere var de gjenforent med familie og venner.

– Vil huske det resten av livet

– Det et under at de er hjemme. Det er sterkt. Mange mennesker kom ikke så godt fra det. Og det kommer de nok til å huske resten av livet, sier Dagfinn Ekker, bestefar til Miriam Ekker Franzen (20) til NTB.

Med tårer i øynene klemte han barnebarnet lenge da hun gikk av bussen.

Flere løp mot sine kjære, klemte, lo og gråt om hverandre. Elevene var i Nepal i forbindelse med et kulturutvekslingsprogram, og møtte elever fra Nepal og besøkte barnehjem.

– Det er godt å komme hjem. Denne gangen skjønner man hvor heldig man er som bor i dette landet, sier lærer Kjetil Flatland til NTB.

Han berømmer Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Katmandu som tok vare på dem etter jordskjelvet.

Elevene spredt

De 70 elevene hadde vært i Nepal siden 3. april og var spredt på ulike steder da jordskjelvet på 7,9 i styrke traff lørdag. Flere som var på barnehjemmet omtrent 35 kilometer utenfor Katmandu, sov utendørs under presenninger etter jordskjelvet.

Ifølge Utenriksdepartementet befant rundt 300 nordmenn seg i Nepal da jordskjelvet inntraff. Onsdag ettermiddag var det maksimalt to personer som ikke var gjort rede for, men så langt er ingen norske meldt omkommet eller skadd.