SV: Gjerrig og inhumant av regjeringen

SVs Karin Andersen (t.v.). Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix) Les mer Lukk

SV kritiserer Venstre og KrF for å støtte regjeringens avgjørelse om ta av FN-kvoten når de afghanske kamptolkene får komme til Norge. Venstre reagerer kraftig på kritikken.

Beslutningen om å bruke av FN-kvoten for å hente de afghanske kamptolkene og deres familier til Norge gjør SVs Karin Andersen opprørt.

– Det er så gjerrig og inhumant at jeg knapt finner ord, sier hun til NTB.

– Går utover andre kvoteflyktninger

– En grov unnlatelsessynd overfor tolker Norge har brukt og satt igjen i livsfare i Afghanistan, skal altså gå utover andre kvoteflyktninger. Hvordan kan Venstre og KrF støtte dette? spør Andersen.

Det var på SV-representantens initiativ at Stortinget i februar ba regjeringen utarbeide nye retningslinjer som sikrer kamptolkene opphold i Norge. Dette er tolker som var i norsk tjeneste i Afghanistan mellom 2006 og 2014.

– Det var overhodet ikke diskutert på Stortinget at disse skulle hentes til Norge på bekostning av andre kvoteflyktninger. Det Stortinget ba om, var en egen ordning for disse tolkene, sier hun.

– Regjeringens beslutning

Venstres innvandringspolitiske talsmann, André N. Skjelstad, avviser kritikken.

– Dette er regjeringens og Justisdepartementets beslutning og ikke en beslutning vi er en del av. Men jeg vil gjerne minne Karin Andersen om at Venstre og KrF i budsjettforhandlingene med Høyre og Frp har sørget for en dobling av antall kvoteflyktninger Norge tar imot siden SV satt i den rødgrønne regjeringen, sier Skjelstad til NTB.

Tallet på kvoteflyktninger er økt fra 1.120 i 2013 til 2.120 i 2015, påpeker Venstre-talsmannen.

– Det er også grunn til å minne Karin Andersen om at vi nå for første gang åpner for å gi opphold til kamptolker som har risikert sitt eget liv for Norge, i motsetning til hva tilfellet var da SV satt i regjering, sier Skjelstad.