Nordmenn fortsatt ikke gjort rede for i Nepal

Redningsarbeidere leter etter overlevende i byen Bhaktapur i nærheten av Katmandu. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Listen over nordmenn som man ikke har fått kontakt med etter jordskjelvet i Nepal, er nå nede i underkant av tre, opplyser Utenriksdepartementet.

Det er fortsatt mange nordmenn i Nepal, fem døgn etter jordskjelvet. Men de har det etter forholdene bra, selv om de må være tålmodige med utreisen, opplyser den norske ambassaden i Katmandu.

– Den store utfordringen er å få folk ut. Det går for få fly, og de som går, er fulle, sier ambassadør Kjell Tormod Pettersen til NTB onsdag formiddag norsk tid.

– Men vi har akkurat fått sendt av gårde blant andre en stor gruppe elever fra Seljord folkehøyskole. De fikk være med et Norwegian-fly som var kommet ned med hjelpesendinger og som derfor hadde plass til å ta med seg folk tilbake, legger han til.

Helt siden skjelvet rammet, har den norske ambassaden i Katmandu hatt dørene åpne for nordmenn som trenger hjelp, men ambassadør Pettersen sier de har fått svært få henvendelser.

Vant til røffe forhold

– Vi har tilbudt folk å overnatte her på ambassaden dersom de ønsker det, men kun 15-20 personer har takket ja til det hvert døgn. Norske turister i Nepal er ikke «sydenturister». De er vant til røffe forhold og til å innrette seg. De er tålmodige og vet at ting tar tid, sier han.

Det var om lag 300 nordmenn i Nepal da jordskjelvet kom, og fortsatt er det i underkant av tre nordmenn som det ikke er gjort rede for.

Den norske ambassaden har i samarbeid med de andre nordiske ambassadene i Nepal oppsøkt flere sykehus for å lete etter nordiske borgere som kan ha blitt skadd.

– Men så langt har vi ikke funnet noen, sier Pettersen.

Usikre tall

– Det er en veldig uoversiktlig situasjon, derfor har disse tallene vært usikre. Og de er fortsatt ikke eksakte, sier Rune Bjåstad, pressevakt i UD, til NTB.

Han understreker at ingen nordmenn er meldt omkommet, og ingen er heller livstruende eller alvorlig skadd.

– Men det er fremdeles nordmenn som vi antar er i området som vi ikke har fått kontakt med, men ut ifra oversikten nå er det færre enn tre personer, sier Bjåstad.

Han vil ikke si noe om hvor disse nordmennene kan ha befunnet seg da skjelvet inntraff lørdag, når noen sist hørte fra dem, hvem de er eller om de var turister eller var i Nepal av andre grunner.

Norsk redningsteam på plass

Onsdag var også 34 redningspersonell og fem hunder fra det norske redningslaget Norsar på plass i Nepal. Gruppen er spesialisert i å finne personer innesperret i ruiner, og de har med seg 15 tonn redningsutstyr.

En hovedutfordring vil være å komme i kontakt med overlevende, ettersom førsteprioritet er å redde liv.

– I tillegg kan logistikken på selve arbeidsstedet bli utfordrende, ettersom mye av infrastrukturen er ødelagt, sier Jim Olav Hansen, Norsars representant i Norge.

Norsar (Norwegian Search and Rescue Team) er en beredskapsorganisasjon for søk- og redningsoperasjoner i katastrofeområder. Gruppen består av mannskaper fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og Oslo universitetssykehus.

Over 5.000 mennesker er så langt bekreftet omkommet i jordskjelvkatastrofen.