Australia kaller hjem ambassadør fra Indonesia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Henrettelser av narkodømte skaper sterke reaksjoner Les mer Lukk

Australia kaller hjem sin ambassadør i Indonesia i protest mot henrettelsen av to australske narkosmuglere. Indonesia forsvarer fullbyrdelsen av dødsdommene.

– Vi respekterer Indonesias suverenitet, men vi fordømmer det som er gjort, og vi kan ikke nå ha forbindelser som normalt, sa statsminister Tony Abbott onsdag.

De to australske borgerne Myuran Sukumaran og Andrew Chan ble sammen med seks andre henrettet natt til onsdag til tross for kraftige internasjonale protester.

– Jeg vil understreke at forholdet mellom Indonesia og Australia er svært viktig, men det er blitt skadet av det som har skjedd de siste timene, sa Abbott videre.

Les også: Nordmann sørger over henrettede venner

Ambassadør Paul Gibson blir i Jakarta til han har tatt seg av familiene til Chan og Sukumaran, og så reiser han hjem for konsultasjoner, ifølge utenriksminister Julie Bishop.

Indonesias riksadvokat Muhammad Prasetyo sier at narkotikakriminalitet truer landets sikkerhet og overlevelse. Han mener nattens henrettelser er et nødvendig ledd i kampen mot den ulovlige virksomheten.

– Henrettelser er aldri en hyggelig jobb, men vi må gjøre det for å redde vårt eget land. Vi gjør heller ikke fangenes hjemland til våre fiender, denne kampen dreier seg om narkotikarelaterte forbrytelser, sier Prasetyo.

Trosset kritikk

Indonesia trosset en storm av internasjonal kritikk da de to australierne, en brasilianer, fire afrikanere og en indonesier ble henrettet ved skyting på fangeøya Nusakambangan litt over midnatt natt til onsdag.

En filippinsk kvinne, Mary Jane Veloso, som også er dømt til døden, fikk i siste liten henrettelsen utsatt for at myndighetene kan granske påstander om at hun er offer for trafficking.

Beslutningen om utsettelse kom da en person meldte seg for politiet og sa at hun hadde lurt tobarnsmoren til å smugle en koffert med 2,6 kilo heroin til Indonesia. En overlykkelig familie kalte det et mirakel at hennes liv var spart.

Flere protester

Også en fransk statsborger som ble dømt for å være med i den samme smuglerringen, har fått sin henrettelse utsatt, og Frankrike var blant landene som leverte en skarp protest til Indonesia for henrettelsene.

Brasils president Dilma Rousseff har i likhet med Abbott jobbet for å unngå henrettelsene, og hun fordømte også henrettelsene.

Brasils utenriksminister Sergio Franca Danese sier at Brasil nå vil revurdere forbindelsene til Indonesia etter at alle appeller om nåde ble ignorert.

Les også: – Narkodømte utlendinger henrettet i Indonesia

Siste besøk

I løpet av døgnet før henrettelsene fikk familiene til noen av de dødsdømte besøke sine slektninger for siste gang. De var i dyp sorg og sjokk og måtte støtte seg til hverandre da de forlot fengselet og tok båten tilbake til fastlandet.

Indonesias president Joko Widodo er en overbevist tilhenger av dødsstraff for narkotikaforbrytelser og hevder at Indonesia er hardt rammet av økende narkobruk.

Han ignorerte fullstendig alle appeller og all kritikk fra det internasjonale samfunnet, ledet an av FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Måtte gi bitter beskjed

Etter henrettelsene ble kistene med de døde fraktet bort fra øya etter at blant andre den australske konsulen på Bali, Majell Hind, formelt identifiserte likene.

Hun måtte etterpå også formelt underrette familiene til de dødsdømte, som bodde på et hotell i nærheten, om at henrettelsene var gjennomført.

I en erklæring sa familiene til de to australierne at deres sønner hadde gjort alt de kunne for å gjøre godt igjen det de hadde gjort. I årene siden de ble pågrepet, har Sukumaran undervist andre fanger i engelsk, mens Chan ble ordinert som prest.

«De ba om nåde, men det var ingen nåde. De var uendelig takknemlig for all støtten de fikk. Vi vil også for alltid være takknemlig», sier familiene.