Setter syv spesialiserte etterforskere på uløste saker

– Vi trenger svært erfarne etterforskere, men det blir også viktig å ha personer som er helt oppdatert på hvilke teknologiske muligheter som finnes, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix) Les mer Lukk

Syv etterforskere og en politiadvokat skal åpne gamle, uoppklarte saker og lete etter svarene tidligere etterforskere ikke fant. Cold case-gruppen til Kripos begynner å ta form.

Den høyst spesialiserte etterforskningsgruppen kommer først og fremst til å ta opp drapssaker som ikke er oppklart, herunder mistenkelige dødsfall og savnetsaker som kan være drap, ifølge stillingsannonsene som ble publisert tirsdag. Gruppen er underlagt politiets fremste etterforskningskapasitet, Kripos, og kan få andre typer uoppklarte saker etter ordre fra Kripos-sjefen.

I tillegg til en leder for avdelingen, søker Kripos etter taktiske etterforskere, krimtekniker, ekspert på elektroniske spor, analytiker og en seniorrådgiver. Gruppen skal også ha en egen påtalejurist og etterforskningsleder.

Erfarne etterforskere

– Vi trenger svært erfarne etterforskere, men det blir også viktig å ha personer som er helt oppdatert på hvilke teknologiske muligheter som finnes. Ny teknologi kan stå helt sentralt når man søker nye svar i gamle saker, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.

Han legger ikke skjul på at det er svært krevende å etterforske kalde spor i saker som er blitt henlagt eller saker der etterforskningen er trappet betydelig ned. Myndighetene har nemlig trukket én tydelig, sammenfallende erfaring ut av informasjon fra andre land: Arbeidet med uoppklarte saker er svært krevende, og de er vanskelige å oppklare.

Derfor skal gruppen – som enten skal bistå politidistriktene eller selv ha etterforsknings- og påtaleansvaret – jobbe med noen få saker fra start for å «kunne utgjøre en forskjell og lykkes med sitt arbeid».

Monika-saken

De endelige instruksen fra Politidirektoratet er fortsatt ikke klar, men den er ventet innen kort tid. Ifølge den foreløpige instruksen er det politidistriktene som skal melde inn saker som enheten skal vurdere.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) og politidirektør Odd Reidar Humlegård valgte å lansere cold case-enheten da det stormet som verst rundt Monika-saken i Hordaland. Saken ble raskt henlagt som selvdrap. Nå er den gjenåpnet og stefaren er siktet for å ha drept henne.

Ifølge Anundsen var det ikke Monika-saken isolert som førte til opprettelsen av cold case-enheten, men: – Den tragiske saken i Hordaland viser at det er nødvendig å få sett på slike saker med helt nye øyne. Sånn sett kan du si at det er en tilknytning, sa han til NTB da nyheten ble sluppet i oktober i fjor.