– Narkodømte utlendinger henrettet i Indonesia

Flere ambulanser fraktet tomme kister inn til fengselet i dag, i forkant av henrettelsene. Foto: AP Photo Les mer Lukk

Åtte narkotikadømte personer, sju av dem utlendinger, er henrettet i Indonesia. En dødsdømt filippinsk tobarnsmor er ikke blant dem, melder indonesiske medier.

Bakgrunn og fakta  

Dødsdømte i Indonesia:

* Sju utlendinger og én indonesier, alle dømt for alvorlig narkotikakriminalitet, ble henrettet i Indonesia tirsdag.

* Andrew Chan (31) og Myuran Sukumaran (34), Australia.

* Rodrigo Gularte (42), Brasil.

* Martin Anderson (51) ghanesisk eller nigeriansk statsborger født i London.

* Raheem Agbaje Salami (50), spansk-nigerianer.

* Sylvester Obiekwe Nwolise (49) og Okwudili Oyatanze (45), Nigeria.

* Zainal Abidin (59), Indonesia.

* Henrettelsen av Mary Jane Fiesta Veloso (30), Filippinene, ble utsatt i siste liten.

* Franske Serge Areski Atlaoui har også fått henrettelsen utsatt.

* Narkotikalovene i Indonesia er blant verdens strengeste. Samtidig dør i snitt 33 indonesiere hver dag som følge av narkotikamisbruk.

(Kilde: AFP, DPA) (©NTB)

Åtte narkotikadømte personer, sju av dem utlendinger, er henrettet i Indonesia. En dødsdømt filippinsk tobarnsmor er ikke blant dem, melder indonesiske medier.

Les også: Familien tok avskjed med de dødsdømte

Ble skutt

Henrettelsene ble gjennomført ved skyting i et fengsel på øya Nusakambangan utenfor Java. Blant de dødsdømte var to australiere, en brasilianer, fire nigerianere og en indonesier.

Henrettelsen av Mary Jane Veloso (30) ble utsatt i siste liten fordi indonesiske myndigheter vil forsikre seg om at hun ikke er et offer for menneskehandel.

Tirsdag kunne noen av fangenes familiemedlemmer se ambulansebiler som kom med tomme, hvite kister til høysikkerhetsfengselet Nusakambangan. Dessuten har australske medier publisert bilder av korsene som angivelig skal brukes på kistene.

De hadde påskriften 29.04.2015, altså onsdagens dato.

Nektet utsettelse

Tross gjentatte krav fra ulike nasjoner om at indoneserne skal spare «deres» fanger, har statsadvokaten i landet bekreftet at samtlige ni henrettes denne uken.

Les også: Australiere får ikke omgjort dødsdom i Indonesia

– Jeg kan bekrefte at henrettelsene vil gjennomføres denne uken. Vi vil ikke kunngjøre den nøyaktige datoen, for sist gang vi gjorde det, ble det kaos. Journalister ble tatt mens de forsøkte å infiltrere lokalet, sa en talsmann for statsadvokaten tirsdag.

Filippinenes president Benigno Aquina uttalte tirsdag ettermiddag at han hadde gjort et siste forsøk på å be den indonesiske regjeringen om å spare Velosos liv. Han mener at hun kan være et viktig vitne i rettssaker mot andre narkoforbrytere.

ABC Nyheter oppdaterer saken.