Norge øker støtten til Nepal med 100 millioner

Your browser doesn't support HTML5 video.

Øker støtten med 100 millioner
Regjeringen øker støtten til jordskjelvrammede i Nepal med 100 millioner til 130 millioner kroner, opplyser statsminister Erna Solberg (H).

Samme dag som det kraftigste jordskjelvet rammet lørdag, lovet norske myndigheter 30 millioner kroner til den akutte nødhjelpsinnsatsen i det fattige landet.

De pengene er allerede fordelt i FN-systemet og andre i den akutte fasen. Da Solberg og utenriksminister Børge Brende (H) møtte norske hjelpeorganisasjoner tirsdag ettermiddag, kunngjorde statsministeren at beløpet i første omgang økes med 100 millioner kroner.

– Det betyr at den samlede norske støtten kommer opp i 130 millioner, sier Solberg og varsler at nødhjelpen kan komme til å øke etter hvert som behovene blir klarlagt.

Les også: Over 25 millioner samlet inn fra Norge til Nepal

Akutt

Regjeringen vil fordele de 100 millionene når behovene er bedre klarlagt, noe som trolig vil skje når FNs appell kommer onsdag.

– Vi har valgt å prioritere det som er viktigst i den akutte nødhjelpsfasen, nemlig søk og redning – finne dem som er skadd. Å få inn både medisiner og helsehjelp er avgjørende, og så vet vi at rent drikkevann er vesentlig, sier utenriksminister Brende.

Solberg påpeker at behovet for hjelp er enormt etter jordskjelvkatastrofen i Nepal, der døde fortsatt hentes ut av ruinene.

– Vi vet det er mange og omfattende ødeleggelser. Livsgrunnlaget er ødelagt for mange, og ikke minst er det mange som er skadd, og mange liv som er gått tapt, sier statsministeren.

Les også: Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet i Nepal

Sterke bånd

Norge og Nepal har et spesielt forhold, mener hun.

– Det er mange sterke bånd mellom Norge og Nepal. Alt fra fjellklatrerne som har dette som sitt ypperste mål, til organisasjonene som har jobbet der lenge. Vi har også mange nepalere i Norge, sa Solberg og roset hjelpeorganisasjonenes innsats.

Åtte millioner mennesker er rammet av jordskjelvet i Nepal, anslår FN. Tirsdag var over 4.300 mennesker bekreftet omkommet, men så mange som 10.000 mennesker kan ha mistet livet, ifølge landets statsminister.