120 døde etter jordskjelvet i Nepal

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nepal rammet av kraftig jordskjelv
Jordskjelvet ble målt til 7,9 på Richters skala.

Ett av Katmandus kjente landemerker, det historiske Dharara-tårnet fra 1830-tallet, er blant bygningene som har kollapset, og ifølge nepalske medier er over 50 mennesker innesperret i ruinene. Minst én er dessuten bekreftet omkommet, men øyenvitner forteller at de kan se mange flere livløse kropper i ruinene.

Mange bolighus har også rast sammen både i hovedstaden og mange andre steder i landet.

Et barn omkom da en statue i en småby utenfor Katmandu veltet som følge av skjelvet. Og i en indisk landsby like ved grensen til Nepal omkom en 15 år gammel jente da en vegg i huset hun bodde i, raste sammen.

Skred på Mount Everest

Skjelvet har også utløst flere skred ved Mount Everest. Norske Teodor Glomnes Johansen (23), som er på Mount Everest, forteller til Nordre Aker Budstikke at hele basecamp er dekket av snø.

– Da vi så raset, var det bare å hive seg inn i teltene og gå i forsvarsstilling. Vi har et bord i teltet om vi la oss under. Det var en ekstremt ubehagelig opplevelse, og vi kunne føle på at det er store krefter i sving, sier han.

Skjelvet rammet Nepal lørdag formiddag lokal tid og hadde sitt episenter mellom Katmandu og byen Pokhara. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS meldte først at skjelvet hadde en styrke på 7,7, men oppjusterte det senere til 7,9. Skjelvet var også grunt, bare 2 kilometer dypt.

Situasjonen var lørdag formiddag fortsatt kaotisk og uoversiktlig. Sykehusene i Katmandu var fulle av folk som hadde fått brudd- og sårskader da bygninger kollapset.

Avisen Dagen skriver at landkoordinator for HimalPartner, Tore Skeie, kom seg uskadd ut av kirken i Katmandu.

– Tore Skeie satt i kirken i Katmandu og veggene kollapset, sier Heidi Westborg Steel, generalsekretær i HimalPartner, til Dagen.

Frykter høye dødstall

Seismolog Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitet sier skjelvet kan få store konsekvenser siden det var så kraftig. Han understreker at det finnes mange byer med over 100.000 innbyggere i området som er rammet av skjelvet.

– Og i et område som dette, kan et skjelv på 7,9 gjøre stor skade, sier han til TT.

Han påpeker at stor befolkningstetthet og hus som ikke er solid bygget er faktorer som underbygger dette.

Jordskjelvet varte i flere minutter, og skrekkslagne mennesker løp ut på gatene da husene begynte å svaie.

– Alle er ute i gatene, folk skynder seg til sykehusene, sier en journalist på stedet.

Skjelvet var så kraftig at rystelsene kunne merkes i New Delhi og flere andre byer i nord nabolandet India, der bygninger ble evakuert.

– Folk ber og gråter

VG har snakket med nordmannen Carl-Magnus Fossum (30) fra Nesodden, som befinner seg i Katmandu nå.

– Stemningen her er anspent. Vi har samlet oss på en plass ved en handlegate. Det er veldig mye folk og familier her. Folk er veldig redde, de ber og gråter, sier 30-åringen til VG.

Jordskjelvet gjorde ham veldig redd.

– Det var utrolig skummelt. Jeg hadde akkurat satt meg i badekaret, også plutselig fløy hele badekaret opp i luften. Det var helt sprøtt. Heldigvis kom jeg meg ut, sier Fossum.

Aftenpostens journalist Hanne Brønmo og fotograf Robert McPherson er også i Katmandu.

– Jeg satt på rommet mitt i 4. etasje da det begynte å rise. Det var så vidt jeg klarte å holde meg på beina, sier McPherson til avisa. (©NTB)