Angelina Jolie kritiserer Sikkerhetsrådet om Syria

Angelina Jolie anklager FNs sikkerhetsråd for unnfallenhet i Syria-krisen, og maner rådet til å samle seg om å finne en løsning på krisen og gjøre mer for flyktningene. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Filmstjerne og FN-utsending Angelina Jolie kommer med flengende kritikk av FNs sikkerhetsråd for å ha gjort altfor lite for å få en slutt på krigen i Syria.

Jolie, som er spesialutsending for FNs høykommissær for flyktninger, talte fredag til Sikkerhetsrådet der hun ba om øyeblikkelig hjelp for den stadig voksende strømmen av flyktninger fra det krigsherjede Syria.

– Hensikten med FN er å forhindre og avslutte konflikter, å bringe land sammen, å finne diplomatiske løsninger og å redde liv. Dette har vi ikke klart i Syria, sa en tydelig opprørt Jolie under møtet der ambassadører og ministre fra Sikkerhetsrådets medlemsland var samlet for å drøfte den humanitære krisen i landet.

Splid ødelegger

– Krisen forverres av splid og ubesluttsomhet i verdenssamfunnet, noe som hindrer Sikkerhetsrådet i å oppfylle sine forpliktelser, sa Jolie videre.

Til tross for at borgerkrigen i Syria har pågått i over fire år, har Sikkerhetsrådet vært splittet mellom Vestmaktene, som vil presse president Bashar al-Asad til å gå av, og Assad-regimets allierte Russland og Kina, som begge har brukt vetorett og stanset beslutninger i rådet flere ganger.

– Moralsk plikt

Filmstjernen har i mange år hatt et stort humanitært engasjement, og hun har selv besøkt flyktningleirer mange ganger og med egne øyne sett hvilke elendige forhold de lever under og hørt dem fortelle tragiske historier fra krigens redsler.

Jolie oppfordret Sikkerhetsrådet til å samle seg og gjøre mer for å løse krisen og for å hjelpe millioner av syrere som er på flukt fra borgerkrigen.

– Selv om vi ikke kan få en slutt på konflikten, så har vi en uunngåelig moralsk plikt til å hjelpe flyktninger og sørge for lovlige veier til sikkerhet, sa Jolie videre.

Over 215.000 mennesker er drept i Syria siden konflikten begynte i mars 2011.