Italiensk politi tror gruppe planla terror mot Vatikanet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aksjonerte mot gruppe som planla angrep mot Vatikanet Les mer Lukk

Italiensk politi har utstedt arrestordre på 18 afghanere og pakistanere fra en gruppe de mener kan ha planlagt et angrep mot Vatikanet.

Det uttalte Mauro Mura, statsadvokat i Cagliari, på en pressekonferanse fredag ettermiddag. Italias sikkerhetspoliti (DIGOS) hadde tidligere på dagen avslørt at de driver en «enorm» antiterroroperasjon som ledes fra Sardinia og involverer sju provinser i landet.

Ifølge Mura tror politiet at de mistenkte terroristene, i tillegg til å planlegge angrep i Pakistan og Afghanistan, også hadde planer om en terroraksjon i Vatikanet.

Flere angrep

Politiet sier de er på jakt etter medlemmer av en «al-Qaida-inspirert», bevæpnet organisasjon som ønsker å støtte et folkelig opprør mot den pakistanske regjeringen samt angrep mot amerikanske styrker i Afghanistan.

Flere av dem skal ha vært med på et av de dødeligste terrorangrepene i Pakistan noensinne. Bombingen i den nordvestlige grensebyen Peshawar i 2009 krevde mer enn 100 menneskeliv og etterlot over 200 personer skadde.

Spredt

Politiet uttaler selv at det er en «enorm» operasjon som ledes fra Sardinia og omfatter totalt syv italienske provinser. De har allerede pågrepet enkelte personer.

Organisasjonen etterforskningen retter seg mot, skal ha ordnet det slik at afghanerne og pakistanerne fikk komme inn til Italia på arbeidskontrakter eller som asylsøkere. Noen av dem er senere blitt sendt til byer i Nord-Europa, ifølge en uttalelse.

De som allerede er blitt pågrepet, er tatt i Italia.

Telefonspor

Det er politiets telefonavlytting som har avdekket at to av personene det er utstedt arrestordre på, skal ha vært en del av en gruppe som beskyttet Osama bin Laden. Han ble drept av amerikanske spesialstyrker i sitt gjemmested i Pakistan i 2011.

Noen av dem som etterforskes, er mistenkt for å ha vært ansvarlig for angrep i Pakistan, inkludert ett på et marked i den nordvestlige grensebyen Peshawar i 2009.