Gisler drept i amerikansk antiterroraksjon

Your browser doesn't support HTML5 video.

Warren ble drept av amerikansk droneangrep - Obama beklager Les mer Lukk

Et amerikansk og et italiensk gissel ble drept i et luftangrep rettet mot al-Qaida i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan i januar, opplyser USA torsdag.

Den amerikanske legen Warren Weinstein og italieneren Giovanni Lo Porto ble drept i et amerikansk luftangrep rettet mot al-Qaida i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan i januar. De to hadde blitt holdt som gisler av al-Qaida siden henholdsvis 2011 og 2012.

– Som president tar jeg det hele og fulle ansvaret for alle våre antiterroroperasjoner, inkludert angrepet som tok livet av Warren og Giovanni. På vegne av amerikanske myndigheter vil jeg uttrykke mine dypeste beklagelser til familiene, uttalte president Barack Obama torsdag.

Les også: Obama og Castro i historisk møte

Operasjonene fortsetter

Presidenten ga få detaljer om selve operasjonen, men ifølge Reuters er det mye som tyder på at det var et droneangrep. Flere tusen er drept i amerikanske droneangrep i land som Pakistan, Jemen og Somalia de siste årene, og blant ofrene har det også vært mange sivile, blant dem barn.

Ifølge talsmann for Det hvite hus Josh Earnest skal en uavhengig generalinspektør nå gjennomgå hendelsen fra januar for å forhindre at noe slikt skal kunne skje igjen.

Han understreker imidlertid at antiterroroperasjonene vil fortsette, og at det ikke hadde vært mulig å gjennomføre operasjonen på en annen måte.

Obama ga ikke selv et spesifikt klarsignal til operasjonen, men ifølge Earnest ble protokollene som skal hindre at sivile liv går tapt, fulgt.

Les også:Obama tjener mindre enn før

Informerte Italia

Ifølge Obama var det på forhånd ingen grunn til å tro at gislene var i bygget som ble angrepet.

– Basert på etterretningsinformasjonen vi hadde, inkludert hundrevis av timer med overvåking, trodde vi at dette var et tilholdssted for al-Qaida der ingen sivile var til stede, sa Obama, som understreket at operasjonen trolig tok livet av viktige al-Qaida-ledere, deriblant amerikanske Ahmed Farouq.

Et annet amerikanske al-Qaida medlem, Adam Gadahn, er også drept, trolig i en annen operasjon, ifølge Det hvite hus.

Presidenten sa at han personlig hadde informert Italias statsminister Matteo Renzi om hendelsen.

Italias utenriksdepartement beskrev torsdag hendelsen som en «tragisk og fatal feil av våre amerikanske allierte», men sa at «terroristene» har hele ansvaret for livene som gikk tapt.