Mandal-drapet: – Siktet ville bli fremmedkriger

Den 19 år gamle mannen som har erkjent drapet på en jevnaldrende skolekamerat i Mandal onsdag, fremstilles for varetektsfengsling torsdag. Politiet undersøkte onsdag åstedet for skytedramaet på Ime øst i Mandal. Foto: Espen Sand (NTB scanpix) Les mer Lukk

19-åringen som er siktet for drap på en jevnaldrende kamerat i Mandal, skal ha ønsket kontakt med ekstremistgruppa IS og er en person PST kjente til. Han er varetektsfengslet i fire uker.

Fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett torsdag gikk for lukkede dører. Politiet fikk medhold i kravet om fire ukers varetekt med brev- og besøksforbud, samt medieforbud, opplyser politiadvokat Liv Versland Seland til NTB.

Den siktede ble avhørt i tre timer onsdag, samme dag som drapet skjedde, og trolig blir det ikke nye avhør før over helgen.

Bakgrunn: 19-åring tilstår drapet i Mandal

Var kamerater

Det var Joakim Ophaug Røksland (19) som ble drept på tettstedet Ime utenfor Mandal sentrum onsdag. Han var kamerat av den siktede, som har erkjent drapet. Politiet fikk onsdag melding om at det var avfyrt skudd på Ime. Da de ankom stedet, fant de 19-åringen død i en leilighet.

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde 19-årige Joakim Ophaug Røksland av stikkskader.

– Det er beslaglagt flere stikkvåpen på stedet, men det er for tidlig å si om det er drapsvåpenet, forteller politiadvokaten.

I tillegg er det beslaglagt et gevær av typen AK-47, men ifølge politiet dreier det seg om et ikke-fungerende våpen. Skuddet som ble avfyrt, var løsammunisjon, ifølge politiet. Politiets teknikere jobbet torsdag fortsatt på åstedet, og det ble gjort flere avhør av vitner.

Interesse for terror

Ifølge lokalavisa Lindesnes skal politiet ha blitt varslet om den drapssiktede 19-åringens interesse for terror og at han ønsket kontakt med den ekstremistiske gruppa Den islamske staten (IS).

– Jeg kan bekrefte at vi kjenner til ham, men hva han eller vi har gjort, kan jeg ikke gå inn på, sier seniorrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG.

Mannens forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, avviser at klienten sympatiserte med IS.

Den drapssiktede mannen hadde på seg feltuniform da han ble pågrepet, og trolig har han vært iført en splintsikker vest utenpå da drapet skjedde. Ifølge politiets opplysninger skal 19-åringen også ha uttrykt ønske om å kjempe mot IS.

Ønsket å bli fremmedkriger

Lederen for PST i Agder, Knut Aurebekk, orienterte for to uker siden politikerne på Sørlandstinget om kampen mot ekstremisme. Han trakk da fram en mann fra Vest-Agder som en konkret sak politiet jobbet med. Ifølge Lindesnes dreier det seg om den nå drapssiktede, etnisk norske mannen.

– Over tid har han uttrykt ønske om å dra til Irak som fremmedkriger og tilslutte seg peshmerga-styrken i Irak. Dette er en styrke som kjemper for kurderne mot ISIL (også kjent som IS, red.anm.). Altså, vi snakker ikke i dette tilfellet om støtte til ekstrem islamisme. Men vi ser en like stor brutalitet fra flere sider i konflikten i Irak og Syria, sa den lokale PST-lederen.

Ifølge Fædrelandsvennen hadde mannen kjøpt flybillett med avreise 7. april i år, men etter at politiet gjennomførte en bekymringssamtale med ham, ble det til at han ikke reiste.