Nordmenn har minst til overs for Putin

Russlands president Vladimir Putin er ingen populær mann i Vesten, og aller minst populær er han blant nordmenn, viser en ny meningsmåling. Foto: Reuters Les mer Lukk

Ingen andre er mer skeptiske til president Vladimir Putin og den øvrige ledelsen i Russland enn nordmenn, viser en meningsmåling utført i en rekke land.

Hele 89 prosent mener ledelsen i Kreml gjør en dårlig jobb, viser målingen som amerikanske Gallup utførte i 2014.

I Finland og Nederland vender 86 prosent av de spurte tommelen ned for Putin og co., mens 83 prosent av sveitserne, 82 prosent av svenskene og 81 prosent av tyskerne og ukrainerne gjør det samme.

Nedslående for Kreml

For ledelsen i Kreml er meningsmålingen nedslående. For åttende år på rad mener folk i andre land at de gjør den dårligste jobben av alle, og misnøyen med dem har aldri vært større enn nå.

Misnøyen er ikke mindre den andre veien. 82 prosent av russerne mener president Barack Obama og den øvrige ledelsen i Washington gjør en dårlig jobb, mot 42 prosent året før.

EU får også sitt pass påskrevet av russerne. 70 prosent av dem mener at EUs ledere gjør en dårlig jobb, mot 26 prosent i 2013.

USA på topp

Spør man andre enn russere om hvilke lands ledere som gjør den beste jobben, havner USA derimot på topp for sjette år på rad. 45 prosent av de spurte i verden mente i fjor at Obama gjorde en god jobb.

Et flertall av de spurte i 41 land mener president Putin og de øvrige russiske leder gjør en dårlig jobb, og det er nesten tre ganger så mange land som der flertallet mener at USAs ledelse gjør det dårlig.

Positive til Kina

Mens russerne ser med stadig mindre blide øyne på vestlige ledere, er de betydelig mer positive til kinesiske ledere.

42 prosent mener at ledelsen i Beijing gjør en god jobb, noe som kan ha sammenheng med at Russland og Kina i fjor inngikk en gassavtale til en verdi av nærmere 3.200 milliarder kroner.