34-åring tilstår å ha dumpet svigermoren i Skienselva:

Politiet tror menneskelevninger er savnet 56-åring

Politiet fant tirsdag noe i Skienselva som kan være levningene etter Kari Grønnestad, som har vært savnet siden 2012. Foto: Jon-Inge Hansen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Funnet av menneskelevninger som ble gjort i elva i Skien tirsdag, er med stor sannsynlighet den savnede Kari Grønnestad.

Drapet på Kari Grønnestad:  
  • 56-årige Kari Grønnestad fra Skien i Telemark ble meldt savnet i juni 2012.
  • Nesten tre år senere, i april 2015, fikk politiet opplysninger som utløste drapsetterforskning.
  • Kari Grønnestads datter (31) er siktet for drap på moren, men nekter straffskyld.
  • Datterens 34-årige samboer har erkjent å ha transportert og dumpet liket i Skienselva. Det var også han som ga politiet informasjon om drapet.
  • Samboeren er siktet for å ha unnlatt å hjelpe noen som var i nød.
  • Dykkere søkte tirsdag i Skienselva og fant en gjenstand på bunnen. Onsdag ble det bekreftet at funnet er levninger av et menneske.

– Levningene er ikke formelt identifisert, men det dreier seg med stor sannsynlighet om henne, sier politiadvokat Guro Siljan i Telemark politidistrikt.

Kari Grønnestad har vært savnet siden juni 2012.

Undersøkelsene som er gjort ved Rettsmedisinsk institutt bekrefter at det er levninger av et menneske. Det er ennå ikke klart når en foreløpig rapport fra undersøkelsene vil foreligge.

Les også: Politiets teori: Datteren senket moren i jernbur

Datteren siktet for drap

Datteren (31) til Grønnestad er siktet for drap, men nekter straffskyld. Tirsdag ble hun varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll og medieforbud. Datterens samboer (34) er siktet for å ha unnlatt å hjelpe noen i nød.

En 27-åring skal samtidig overfor politiet ha erkjent at han har kunnskap om at 56-åringen ble drept og dumpet i elva.

Ifølge VG sitter politiet på opplysninger om at kvinnen ble dumpet i elva i et jernbur. Overfor NTB vil politiadvokat Siljan ikke kommentere dette.

Siljan bekrefter at det var den siktede 34-åringen som kontaktet politiet søndag. Ifølge politiadvokaten fortalte han at den siktede datteren hadde tatt livet av sin mor, og at han hadde medvirket i å flytte avdøde fra åstedet.

Erkjenner ikke skyld

Aftenposten siterte onsdag 34-åringens forsvarer, advokat Tollef Skobba, på at han kunne bekrefte at hans klient hadde erkjent medvirkning til transporten. Men det benekter advokaten nå at han har sagt.

– Min klient har overhodet ikke erkjent noe som helst knyttet til denne handlingen, og iallfall ikke transport av et lik, sier Skobba til NTB.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hva klienten har fortalt, men fastholder at Aftenposten har feilsitert ham.

Aftenpostens nyhetsredaktør Håkon Borud sier han vil gjennomgå dialogen med advokaten i detalj så fort som mulig.

– Vi registrerer at Skobba har en annen oppfatning av rammene for intervjuet og samtalene med vår journalist enn oss, og har justert sitatet det er snakk om etter avtale med forsvareren, sier Borud.

– Utover det bestridte sitatet mener vi at innholdet i saken, og de faktiske opplysningene som er gjengitt, er riktige, sier han.

Nytt fengslingsmøte

Agder lagmannsrett avviste onsdag politiets anke om varetektsfengsling av 34-åringen, som opprinnelig var siktet for å ha hindret politiets etterforskning. Siktelsen er nå endret til brudd på straffelovens paragraf om å unnlate å hjelpe noen som er i nød, og på grunnlag av dette vil mannen på nytt bli fremstilt for fengsling i Nedre Telemark tingrett på torsdag.

– Klienten min er blitt orientert om løslatelsen i dag og er selvsagt veldig fornøyd med det. Han blir desto mer misfornøyd og overrasket over å bli pågrepet på nytt, riktignok etter en annen straffebestemmelse, sier forsvareren.

Det er ingen forhold i saken som skulle tilsi en ny siktelse, mener han.

– Jeg syns det er håpløst at man endrer til en ny straffebestemmelse nå, på bakgrunn av forhold som var kjent ved forrige fengslingsmøte, sier Skobba.