Tilsto overgrep på spedbarn – kan få 2,5 år mildere straff

Statsadvokat Kristin Røhne. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix) Les mer Lukk

Den hovedtiltalte mannen i babyovergrepssaken i Drammen kan få en strafferabatt på to og et halvt år for å ha bidratt til oppklaring av saken.

Den 32 år gamle mannen kan uansett vente seg en påstand om 15 års forvaring med en minstetid på 10 år når statsadvokat Kristin Røhne avslutter aktoratets prosedyre torsdag. Uten en uforbeholden tilståelse ville straffenivået ligget på 17,5 år, ifølge statsadvokaten.

Overfor NTB påpeker Røhne at selv om politiet satt med en del bevis i saken, har mannens uforbeholdne tilståelse vært avgjørende for den opprullingen som har funnet sted i Drammen tingrett de siste to månedene. Der sitter fem personer tiltalt for grove overgrep mot spedbarn ned i to måneders alder, samt for besittelse av enorme mengder bilder og filmer som viser overgrep mot barn.

Eksempelvis har etterforskerne funnet over 6.600 unike bilder og hundrevis av videofilmer med en samlet spilletid på 25-30 timer hos en 28 år gammel mann. Han er også tiltalt for å ha deltatt i overgrep mot jentebabyen til 32-åringens kjæreste.

Også han kan trolig vente seg en straffepåstand på 15 års forvaring.

Bakgrunn: Par tiltalt for overgrep mot egne spedbarn

Alvdal-saken førende

Svaret på hvor strenge straffer aktoratet ønsker for de resterende tiltalte, vil vi først få torsdag, men mye tyder på at Røhne vil legge seg høyt også for deres del.

Hun argumenterte for at Alvdal-sakene og Nes-saken, må være førende, og påpekte at selv om disse sakene omhandlet grovere, flere og mer langvarige overgrep mot barn, så er babyovergrepssaken i seg selv spesielt alvorlig. Hun framhevet tiltalens første post, et overgrep som i loven er sidestilt med voldtekt ved samleie, som «en planmessig og usedvanlig kynisk utnyttelse» av en samfunnets aller svakeste – en to måneder gammel jentebaby.

– Dette overgrepet er et resultat av langvarig og intens planlegging av 32-åringen og 28-åringen. Den startet allerede tre måneder før jenta ble født, sa Røhne.

Hun viste til betydelig korrespondanse mellom de to tiltalte, hvor de snakker svært eksplisitt om hvilke overgrep de ville utsette jentebabyen for så fort hun hadde kommet til verden.

Røhne mener barnet ble utsatt for jevnlige overgrep i nesten hele sitt første leveår, til hun ble ni-ti måneder gammel.

Avslørte seg selv

Det var nær ved en tilfeldighet at politiet kom over en videofilm som skulle bli starten på opprullingen av saken. De etterforsket en mann, mistenkt for besittelse av overgrepsbilder og -filmer, da det aktuelle opptaket ble funnet på mobiltelefonen til en nå 43 år gammel kvinne.

Hun hadde fått tilsendt videofilmen av en 34 år gammel mann. I meldingen der videoen var vedlagt, sto det at filmen viste far og sønn. Faren er den nå hovedtiltalte 32-åringen, og avsenderen er en femte tiltalt.

34-åringen er ikke tiltalt for overgrep mot de to spedbarna saken omhandler, men har erkjent at han grisechattet med et mangfold av tenåringsjenter, fikk dem til å sende seg nakenbilder og sendte selv bilder av kjønnsorganet sitt til dem. Han var også i besittelse av et stort antall overgrepsbilder og -filmer.

Også den 43 år gamle kvinnen hadde barnepornografisk materiale og seksuelle framstillinger av barn, blant dem sine egne to. Da saken starter for nesten to måneder siden, erkjente hun straffskyld for alt.