Krevende dager for italiensk kystvakt

Italiensk kystvakt har brakt migranter til havn i Sicilia. Kystvakten gjennomfører fortsatt redningsaksjoner nær Libyas kyst, selv om operasjonen Mare Nostrum ble avsluttet i fjor. Foto: Antonio Parrinello (Reuters) Les mer Lukk

Ressursene strekker ikke til når italiensk kystvakt prøver å håndtere alle nødsignalene fra båtflyktninger i Middelhavet.

– Hvordan kan jeg håndtere en sånn situasjon?

Kaptein Leopoldo Manna i den italienske kystvakten peker mot en stor skjerm i kommandosentralen i Roma som viser båttrafikken i Middelhavet. Herfra følger han situasjonen direkte. Søndag fikk de inn hele 27 nødanrop fra migrantbåter på én dag.

– Vi reagerer på alle. Men det er krevende å finne ressurser til å rykke ut til 27 nødanrop på en gang. Vi må bruke de ressursene vi har, vi ber kommersielle skip og fiskeskøyter i nærheten om å bistå, sier Manna til NTB.

Utilstrekkelig

Den italienske kystvakten avsluttet den omfattende søk- og redningsoperasjonen Mare Nostrum i fjor. Nå leder italienerne i stedet EUs patruljeoperasjon Triton, som hjelpeorganisasjonene kaller sørgelig utilstrekkelig.

I tillegg til å være mindre har den nemlig ikke mandat til å gå langt utenfor europeisk farvann. Så italiensk kystvakt gjennomfører fortsatt operasjoner nær Libya på egen hånd.

De redder mange, men plukker stadig flere omkomne opp av vannet.

– De henter opp døde barn, de henter opp døde gravide. Det er vanskelig å ta inn over seg, sier Manna om scenene som utspiller seg.

Hittil i år har over 1.750 båtflyktninger mistet livet i forsøket på å nå Europa. Den internasjonale flyktningorganisasjonen IOM frykter tallet kan nå 30.000 før året er omme.

Utvidelse

Torsdag møtes EUs stats- og regjeringssjefer til hastemøte for å diskutere en utvidelse av Triton.

– Man trenger at flere land stiller med skip, at flere land bidrar humanitært, sier utenriksminister Børge Brende (H) etter et besøk hos kystvaktens hovedkvarter i Roma denne uka.

– Vi kan ikke fortsette å se en utvikling hvor tusenvis dør i Middelhavet. Det er et humanitært imperativ å hjelpe, sier han etter at regjeringen på EUs ønske har lovet et skip innen august.

Men ressursene trengs nå, argumenterer hjelpeorganisasjonene. EUs grensebyrå Frontex anslår at inntil én million mennesker i Libya har planer om å prøve seg på den farlige overfarten.

Håpet svinner

I helga skjedde trolig den verste ulykken til nå da en fiskebåt overlesset med migranter gikk ned. Rundt 800 mennesker mistet trolig livet.

Med i alt 15 fartøy, fly og helikoptre er det blitt lett etter overlevende siden søndag. Men etter et visst antall timer i sjøen svinner håpet.

– Det kommer an på temperaturen i vannet, det kommer an på alderen på ofrene, klærne deres, ferdighetene i vann, sier Manna om hvor lenge noen kan overleve i vannet.

– Vi snakker om rundt 17– 18 grader nå, så da avsluttes nok søket snart.

Redningsmannskapene fant 28 overlevende og 24 døde i sjøen. Men ingen rester etter fiskebåten.

– Ingen vrakrester i det hele tatt. Den har nok gått rett ned, sier Manna.