Ap krever at Solberg forklarer seg for Stortinget

Ap-partileder Jonas Gahr Støre, her under Arbeiderpartiets landsmøte sist helg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Statsminister Erna Solberg (H) må stille opp i Stortinget og forklare hvorfor Norge ikke kan stille med et fartøy i Middelhavet før 1. august, krever Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Norge må bidra med et skip i Middelhavet som kan være med å redde flyktninger i havsnød så snart som mulig og alle fall lenge før regjeringens oppstartsdato 1. august, mener et flertall av partiene på Stortinget.

Men statsministeren sier at 1. august er en dato som er valgt av EU.

– Det skal innpasses i den strukturen de har. Hvis det er behov og ønske, kan vi stille tidligere, sa hun under en pressekonferanse med Høyre tirsdag.

Les også:Ap kan sikre flertall for 10.000 syriske flyktninger

Til Stortinget

Den forklaringen er ikke tilstrekkelig for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Nå vil Arbeiderpartiet ha statsministerens forklaring fra Stortingets talerstol, meldte NRK tirsdag kveld.

– EU, FN og hjelpeorganisasjoner varsler om en akutt krise. Vi ser daglig sterke bilder som ruller over skjermen fra denne katastrofen. Da mener jeg at sjøfartsnasjonen Norge må kunne stille før 1. august. Rederiforbundet sier at de kan ha fartøy klar på mye kortere varsel, og vi er vant til å mobilisere raskt i slike krisesituasjoner. Så derfor vil jeg vite hva som er statsministerens argumenter for hvorfor vi ikke kan gjøre det nå, sier Støre til NTB.

Les også:Støre frykter ikke asylopprør

Virker underlig

Tidligere på dagen sa Ap-lederen til NTB at han stusser over statsministerens forklaring om at det norske bidraget er i tråd med hva EU har bedt om.

– Det er grunn til å spørre seg hvordan dette konkret er formulert. Det virker underlig at det ikke skal være behov for norsk hjelp før om drøye tre måneder, sier Støre.

Han reagerer også på forklaringene fra statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet som har sagt at det tar tid å finne skip som oppfyller kravene til operasjonen.

– Uttalelsen er vanskelig å ta på alvor når den kommer fra en representant fra et parti som har kalt det pompøst å ville hjelpe flyktningene i Middelhavet. Skipene må fylle visse tekniske spesifikasjoner, men at dette er hovedgrunnen til at det har tatt og vil ta så lang tid å hjelpe, kjøper jeg ikke, sier Støre.