– IS kontrollerer fortsatt deler av Tikrit

Irakiske styrker og sjiamuslimske militssoldater holder et IS-flagg som de har fjernet på vei inn i Tikrit. Foto: Alaa Al-Marjani / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Iraks statsminister Haidar al-Abadi har erklært seier over opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i Tikrit. Men ifølge en amerikansk major har IS fortsatt kontroll i deler av byen.

– Deler av byen er fortsatt under IS' kontroll, og det er fortsatt en jobb som må gjøres, opplyser major Kim Michelsen til nyhetsbyrået AFP. Michelsen tilhører den USA-ledede koalisjonen som gjennomfører luftangrep mot IS.

Irakiske styrker kjempet seg tirsdag inn mot sentrum av Tikrit og tok kontroll over et rådhus og byens største sykehus.

– Sikkerhetsstyrkene våre har nådd sentrum av Tikrit, og de har frigjort de sørlige og vestlige områdene, og de rykker framover for å ta kontroll over hele byen, sa Abadi tirsdag ettermiddag. Like etter erklærte han at byen var gjenerobret.

Det var imidlertid fortsatt uklart om styrkene hadde tatt kontroll over presidentpalasset, der IS-krigere kan ha forskanset seg.

Sjiamilits deltar

Iran-støttede sjiamilitser deltok i kampene side om side med den irakiske hæren, ifølge Karim al-Nuri. Han er talsmann for den sjiamuslimske Badr-militsen og frivillige irakiske styrker.

Tikrit ble inntatt av IS i juni i fjor. For en måned siden startet Irak en større offensiv for å ta den tilbake, men offensiven har tatt lengre tid enn ventet som følge av hard motstand fra IS og mange bombefeller rundt byen.

Underveis er det kommet meldinger om at de regjeringsstøttede styrkene har gjort seg skyldige i overgrep mot den sunnimuslimske befolkningen i området.

Fly fra den amerikanskledede koalisjonen har den siste uken bombet flere mål i Tikrit, blant annet presidentpalasset der opprørere fra IS har forskanset seg.

Les også: Antatt drept norsk IS-kriger sonet straff i moské

Lik i gatene

Tikrit, som ligger nord for Bagdad, var hjembyen til Iraks tidligere leder Saddam Hussein, og innbyggerne er hovedsakelig sunnimuslimer.

Ifølge en journalist fra Reuters har styrkene passert hus som var gjennomboret med hull fra skytevåpen og raketter sør i Tikrit. Journalisten har også sett fem-seks lik liggende i gatene, angivelig døde IS-opprørere.

Politistyrkene som journalisten reiser sammen med, frykter at det er festet eksplosiver til likene.